Warhammer Online: Age of Reckoning

Вълнуващите битки "играч-играч" правят тази онлайн ролева игра значима.

Както се очаква, войната е основното нещо в играта Warhammer Online: Age of Reckoning. Няма много ролеви игри, които да наблягат толкова много на битките "играч-играч" или пък да се справят толкова добре с този аспект на онлайн игрите. Летят огнени топки, сблъскват се мечове, а опитомените лъвове нападат неочаквано, докато враждуващите сили на Реда и Разрушението се борят за световно господство. От големите битки до отделните схватки, има много начини да надмогнете със сила, а Warhammer Online постоянно ви възнаграждава за смелостта ви. Има и други нововъведения, макар и те да имат спомагателна роля. Например публичните куестове ви позволяват да влезете в тях по всяко време, а освен това прекрасната Tome of Knowledge - енциклопедия в самата игра е претъпкана с цялата информация, която ви е нужна.

Тези оригинални черти правят Warhammer Online прекрасна, макар че това силно наблягане на битките "играч-играч" определено осакатява играта откъм куетовете, които са незадоволителни, ако ги сравним с другите MMO игри. Историята е сносна, но общо взето на големите количества куестове им липсва тръпка и изтънченост. Но най-забележимият дефект в играта е свързан с населеността: по време на пиковите часове, може да ви се наложи да чакате цял час на опашка за влизане в сървъра, но в крайна сметка да се окаже, че светът все още изглежда празен, независимо от всички тези места, в които се събират играчи и се водят битки. Получава се своеобразен оксиморон: давайки на играчите толкова много места и начини да се трепят един-друг, води до доста ниска гъстота на населението. Warhammer Online изглежда е направена за много повече играчи, отколкото има в момента. Добра гилдия, както и известна подготовка и организация може да решат в известна степен този проблем. Вероятно също това ще се промени когато повечето играчи успеят да достигнат до високи нива, но засега това прави изследването и правенето на куетове по-безинтересни, отколкото са.

Но вие играете с мисъл за война и независимо дали искате да се впиете в най-яростните битки или да помагате на своите приятели, ще разберете, че вселената на Warhammer е естествен гостоприемник за вашата жажда за кръв. Първо избирате една от страните: Ред или Разрушение (познайте от три пъти кои са добрите и кои лошите). След това избирате армия (Тъмни елфи, Империя и т.н.) и кариера. И от двете страни ще срещнете обичайните муцуни като лечители и танкове, но все пак има и някои добри попълнения към всеки клас. Инженерите могат да призовават кула, която да им помага от разстояние; Последователите на Кайн могат да точат здраве от враговете си и да лекуват с него своите съюзници; магьосниците могат да правят огромни щети, но пък рискуват да убият и себе си. Промените на външния вид, които можете да направите на героя си, не са особено големи, но различните татуировки и други екстри ви помагат да се отличите от масите, дори и въпреки че играчите от дадена професия изглеждат зловещо приличащи си.

Ще се влюбите в Warhammer Online от пръв поглед. От момента, в който започвате да играете, първият куест ви окуражава да вземете участие в една от битките "играч-играч". Можете да се запишете почти навсякъде за участие на подходящия за вашето ниво сценарий, а когато се съберат достатъчно играчи ще се озовете на бойното поле. Повечето от тези битки са варианти на Capture the Flag, Deathmatch, King of the Hill и другите познати модели, но все пак имат достатъчно разлики с шаблона, които да ги правят интересни. Например в сценария "Среща с каменния трол" екипите се опитват да се докопат до предмет, наречен "умиротворител на тролове", който се намира на пиедестал в центъра на картата, след което да го занесат на три места, за да успокоят раздразнителните тролове. Независимо на коя карта играете, повечето сценарии са хаотични, но това е добре. Винаги ще сте в движение, дали ще преследвате знаме или ще нападате вражеския лечител, суматохата на цветните ефекти на магиите и врявата на удрящ се метал в метал повишават възбудата.

Тези единични сценарии са просто една от възможностите за битки "играч-играч". По-внушителната алтернатива е да се захванете с битките и да преминете през вражеските укрепления, което печели точки за вашата кауза. Когато натрупате достатъчно точки, вражеският главен град може да бъде атакуван. Свободните цели предоставят много възможности за постигане на истински хаос, независимо дали вие с вашите съюзници преследвате скитаща група мародери или заобикаляте кула, за да бомбардирате своите противници, докато те пълзят близо до лагера. Вие и вашите приятели можете да участвате също така и в нападения на кули, които по същество са мини подземия, в които се биете с неприятелски играчи и с тълпи зверове, по пътя ви към боса на кулата. Тези битки са много забавни, а отборите могат да построят блокадни оръжия извън кулата на определените за това места, а произтичащите след това битки са безумни и напрегнати, особено когато използвате и таран.

Публичните куестове са най-интересното в Warhammer Online. Те ви позволяват да се включите в импровизирани отбори, които се бият, за да изпълнят определени задачи. Ако се срещнете с един от тези отворени, многоетапни куестове, на екрана ви автоматично се изписва информация за етапа, на който се намира дадения куест и за това, което трябва да се направи. След това просто можете да скочите в разгара на битката, убивайки чудовища и други управлявани от компютъра врагове. В края на този куест се появява златно ковчеже, а нещо като томбола решава кой от вас ще спечели ценната плячка. Колкото повече принос имате за победата, толкова по-големи са шансовете ви да спечелите. Но не само добрите награди са това, което ще ви накара да се включите в тези публични куестове. Самите битки също са забавни, стига да има достатъчно играчи, а и финалните срещи с босове са доста трудни.

Независимо по кой начин изберете да убивате вражески играчи и чудовища, винаги има поток от награди, които ще получите. Убийствата на други играчи ви дават точки слава, които можете да използвате, за да си купите някои предмети, както и за получаване на умения "слава". Битките "играч-играч" също ви дават точки опит, но все пак ще печелите и точки слава, дори и след като стигнете до максималното ниво опит - 40-то. Завършването на публичните куестове ви печели влияние в определен географски район, което можете да осребрите под формата на различни предмети. Дори и гилдиите ще печелят преимущества, както и нива, които могат да отключат различни екстри за всички членове. Но най-умелата и изтънчена система за награди в Warhammer Online се осъществява чрез енциклопедията Tome of Knowledge. В нея можете да намерите всичката достъпна ви информация за играта: зверове, подробности за куестовете и много други. Когато навлизате в нов район, срещате нови неигрални герои или чудовища или натрупвате убийства, тази енциклопедия се пълни малко по малко.

Можете да правите куестове за контролираните от компютъра играчи, макар че няма да се натъкнете на много задачи, които да се различават от стандартните за жанра. Някои са доста забавно четиво (един гоблин се опитва да спаси своя кошер, като иска от вас да намерите алтернативна храна за орки), а и са описани изненадващо подробно в Tome of Knowledge. Но в по-голямата си част куетовете са по-тривиални, като очевидно е жертвано качество предвид насочеността на играта към войните на играчите. Обаче начинът, по който куестовете са свързани с играта, е доста як: Много от тях ви изпращат на средата на бойното поле, а публичните куестове от своя страна ви притеглят към анархията. Може и да искате само да вземете съответните предмети, които се изискват за вашия куест, но се налага да спрете да и се биете заедно с другите. Тази връзка между куестовете и битките "играч-играч" ви окуражава за момент да спрете изпълнението на вашия куест, за да се присъедините към по-голямото сражение, в което няма лошо, като се има предвид, че битката ще е доста по-интересна, отколкото всеки куест.

Ако искате да видите нещо различно, можете да се захванете с изучаване на системата за създаване на предмети в играта: само не очаквайте от нея твърде много. Макар че можете да изберете стандартно създаване на предмети и събиране на ресурси за ваши професии, все пак играта твърде зле се справя със задачата да ви запознае с всички възможности и да ви научи как тези ваши решения могат да  повлияят едно на друго. Например създателят на талисмани е по-добре да избере изваждане на предмети като професия за събиране, но липсата на истинско обучение означава, че е по-лесно да изберете грешна професия. А освен това, падналата плячка е пълна със семена и няма много интересни предмети, което прецаква цялата игра и я прави по-благоприятна за култиваторите. Реалният процес на създаване на предмет е лесен, но самата система изглежда не много добре обмислена.

Графиката на Warhammer Online изглежда доста стилизирана и преувеличена, което не е зле дори и да се явява като контрапункт на стандарта, наложен от другите MMO игри. Все пак графиката не е много натоварваща и изглежда, че е правена, за да може да върви на колкото се може по-стари машини. Относително малкото на брой полигони се наваксват от широката цветна палитра и подходящите текстури. Моделите на сградите и героите са също преувеличени, така че да са интересни. А графичният енджин успява да се справи: играта върви добре на разнообразни машини, без да се забелязват значими спадове на кадрите или крашове. От техническа гледна точка можете да видите къде са отрязани ръбовете: анимациите са наистина насечени, откъдето и да ги гледате. Има и други малки графични дефекти, които обаче няма много да ви пречат да се кефите, а в крайна сметка можем да кажем, че графиката на Warhammer Online е общо взето задоволителна. Дизайнът на звука е добър, но нито един негов аспект няма да ви впечатли особено. Саундтракът е подходящ за фантастичния свят, но по никакъв начин не подсилва цялото удоволствие. Всъщност цялото аудио на Warhammer Online - от ефектите на магиите до звука от потвърждаването, че сте изпълнили даден куест, звучи добре, но пък и някак твърде обикновено.

Това не е най-полираната масова мултиплеър онлайн игра, но Warhammer Online ни дава най-доброто от битките "играч-играч" в традиционен непроменлив RPG свят. Любителите на куестове и на изучаването може и да не намерят това, която търсят, а някои елементи на геймплея не са закърпени добре. И все пак, имате повече от достатъчно вълнуващо "играч-срещу-играч" съдържание, за да се потопят както новобранците, така и ветераните в тази безспирна взривоопасна битка между силите на Реда и на Разрушението. Или както казват орките: Waaagh!

Кевин ВанОрд, GameSpot


Положителни впечатления:

  • Публичните куестове са прекрасна идея и са наистина забавни
  • Единичните сценарии са разнообразни и си струват
  • Отворените битки са прекрасно хаотични
  • Изглежда и върви чудесно. Има само няколко забележими бъга.


Отрицателни впечатления:

  • Изключителният фокус върху битките "играч-играч" могат да не се харесат на тези, които обичат куестовете и соло играта
  • Създаването на предмети е зле осъществено и небалансирано
  • Базата от играчи е раздробена, дори и на пълни сървъри.