Spore

Spore съчетава множество различни идеи в стратегиите в една голяма и забавна игра.

Spore е приятна игра, в която е постигнат добър баланс. От една страна, тя ви позволява да създадете свое същество и да го направлявате до съзряването му от едноклетъчно до галактическа цивилизация чрез необичаен процес на еволюционно развитие. Тъй като инструментите, които се използват за създаване и промяна на съществото ви са толкова мощни и удивителни, а всяко създание си има свое очарование, то е трудно да не се привържете към своето цифрово алтер его. От друга страна, тази интимност изчезва в дългите последни стадии на развитие, когато водите изцяло развита цивилизация към космическо господство. Идеята звучи амбициозно, макар че Spore не е толкова дълбока игра, а по-скоро обширна - събрала елементи от различни игрови жанрове, след което ги е опростила до максимум. Сами по себе си тези елементи не са особено забележителни; но в контекста на едно дълго пътешествие, те прекрасно се допълват един друг и доставят безброй наслади.

Най-големият актив на Spore засега е интуитивният комплект от инструменти за създаване. Ако сте играли на Creature Creator, който бе пуснат по-рано тази година, то сте видели само малка част от цялото. В различните етапи вие ще създавате сгради, превозни средства с оръдия, самолети, от който блика религиозна пропаганда. Творенията са наистина върха на сладоледа, а вие може да направите съчетание от крака, ръце, усти, криле и много други части в красиво произведение на изкуството или в уродливо чудовище. Всяка част от вашето създаване може да е обърната, изменена по размер и изкривена, така че ако искате да се позабавлявате с любим анимационен герой или да развиете оригинална ваша концепция, вероятно ще намерите всичко, от което се нуждаете. Въпреки това не се налага и да сте истински Пабло Пикасо, за да направите интересни творения; просто плясвате няколко различни части и можете да получите наистина ужасно животно. Но дори и вашият приятел в играта да е трирък великан-човекоядец с люспи по корема, все пак ще прекарате известно време с него и вероятно ще развиете известна привързаност към него, независимо от неговото уродство.

Налага се да се помъчите малко със Spore, но ако не сте артистичен тип или не се интересувате от инструментите за създаване, можете да използвате предварително направените дизайни, които идват с играта. А още по-добре можете да използвате онлайн обществото на Spore като сложите нечие чуждо творение в играта си. Всъщност е доста забавно да видите какво са създали другите, дори и да е само, за да видите колко различно въображение могат да имат хората. А това можете да направите и от самата игра, използвайки онлайн базата данни Sporepedia. В Spore общество и геймплей са съчетани по нов и оригинален начин. Всъщност, за да се възползвате максимално от играта, трябва да сте онлайн винаги когато играете. Така не само ще имате достъп до Sporepedia, но и до всички други същества, превозни средства и дори цели планети, които са създадени от други. Предварителното пускане на Creature Creator вече доказа, че връзката с обществото от фенове е главен аспект в Spore, а тази възможност за споделяне ще даде на играта невероятно дълъг живот.

Играта е разделена на пет етапа, като първият от тях е "едноклетъчно". След като приключите даден етап, можете да стартирате нова игра директно от него. Инструментът за създаване в този етап е доста прост, ограничен до 2D клетка и някои странни аксесоари като камшичета и шипове. Съответно и геймплеят е минималистичен, а ако сте играли Flow за PlayStation 3 или PSP, имате доста добра идея какво можете да очаквате. Избирате дали да сте хищник или тревопасно, което определя какъв вид храна можете да консумирате. След това движите клетката си по екрана, използвайки клавиатура или мишка, като се стремите да избегнете съществата, които гледат на вас като на вкусна хапка. Целта ви е вие да намирате какво да ядете. Ако сте тревопасно, трябва да търсите зелени водорасли; ако пък сте хищник, се нуждаете от месо - например изчаквате да приключи битка между две риби и пирувате с останките или започвате сами да се биете срещу други.

Освен това ще намирате нови части, които след това можете да слагате на вашия организъм. Можете да влезете в инструмента за създаване на клетка, като изпратите позив за размножаване, което ви позволява да имате романтична връзка с друга клетка от вашия вид. След това добавяте някои части, които ви позволяват да плувате по-бързо или да се биете по-силно и скачате отново в първичния бульон. Но всичко е супер просто: плувате и плюскате, за да станете по-големи и да не могат да ви изядат. Ако станете жертва на гладните едноклетъчни, се появявате отново, без реално наказание. В крайна сметка целият етап ще ви отнеме между 20 и 25 минути, което не е зле, тъй като той не е много интересен и доста бързо ще ви омръзне.

Скоро ще оставите морето, ще прибавите крака и ще скочите в етапа "същество". Все още ще намирате нови части, разпръснати наоколо, но този път те са скрити в скелетните остатъци на другите животни. Отново сам по себе си геймплеят е много прост: бродите наоколо, изучавате другите същества и напредвате през етапа като или помагате на другите гнезда, или ги завоювате. Ако искате да сте агресивни, би трябвало да сложите остри нокти, бивни, и плюене; а ако искате да се сближите с местните орангутани с човки, ще трябва да сложите части, които ви позволяват да очаровате, да пеете, да танцувате и т.н. Ако се решите на насилие, то битките са като проста онлайн RPG игра, в която щраквате на вашата цел и използвате някоя от вашите четири специални способности, за да нанасяте щети. Ако искате да се сприятелявате с пеене и танцуване, ще поиграете на игра, в която трябва да имитирате действията на вашите бъдещи приятели. Като напредвате в този етап, ще трупате последователи, а те ще ви помагат в битките или в бъдещите игри на очароване.

Когато достигнете до етапа "племе", ще изгубите връзката с вашето творение. Вече няма да играете като индивид, а по-скоро ще управлявате цяло племе, а играта се играе като опростена версия на стратегия в реално време. Разочароващо е, че вече няма да можете да правите настройки по племето си; но можете да кичите съществата си с различни дрехи. За щастие очарованието и характера на етапа "същество" все още си личат, а ще имате и вълнуващи моменти на срещи с необичайни същества. Концептуално етапът "племе" е подобен на етапа "същество", но в него се наблягате на насилието. Ако ви се харесват такива неща, можете да въоръжите членовете на племето си с факли и да ги изпратите да запалят вражеското поселище. Но ако предпочитате да плените съседите със сладки, утешителни песни, имате на разположение няколко инструмента за тази цел.

Spore прави истински обрат, когато достигнете до етапа "цивилизация". Свършват дните на управление на съществата; обичните преди добичета, някога перлата на вашата корона, вече обитават градове, а вие трябва да създавате флотилии от сухопътни, морски и въздушни превозни средства. Сега нямате само едно племе, а трябва да управлявате цяло общество, но не трябва да се заблуждавате от името на етапа и да си мислите, че ще видите нещо като едноименната игра на Sid Meier. Инструментът за създаване и тук се използва много лесно и е толкова сложен, колкото бе и този за създаване на същества. Да правите метални машини може и да не е толкова очарователно, колкото живи същества, но инструментите ви дават повече контрол върху шарките и цветовете, така че можете да загубите доста часове в проучване на всички възможности. Освен това ще трябва да построите и зала за общината, къщи и фабрика, както и места за забавления, а ако сложите от последните, то ще имате положителен ефект върху щастието на жителите си. Но все пак, механизмът на това щастие е толкова прост, че повечето играчи би трябвало да минат през този етап на най-висока трудност без много да му мислят.

Този етап е като по-широка версия на етапа "племе", макар че ще се занимаете и със събиране на ресурси. Но основният стратегически елемент произхожда от трите различни начина, по които можете да завоювате противници си: икономически, религиозен или военен. Всеки град е ограничен до едно от тези три качества, в зависимост от това как избирате да играете, макар че процесът е забележително еднакъв, независимо от избора ви. Например, ако търсите военна победа, ще изпращате вашите атакуващи единици към неприятелските градове в по стандартен RTS начин. За да прекръстите същия град, изпращате религиозни превозни средства, които да предават холографен образ, който проповядва на гражданите. Всеки град може да произведе само един тип сухопътни превозни средства, един тип от въздушния транспорт, както и един морски тип. Ако се отивате да постигнете военна победа, ще видите само три единици в етапа. Този етап е интересен и забавен, но не талкова задълбочен или труден.

След последната трансформация играта Spore навлиза в етап "космос", където много от геймплей елементите на предишните етапи се обединяват. В резултат на това този етап изглежда като истинска игра и макар да не е толкова сложна, колкото този вид игри, все пак наследява очарованието на началните етапи, което наистина липсва в етапа "цивилизация". Това е така, защото се връщате назад към етапа "същество" и управлявате един космически кораб (който разбира се сте моделирали сами с инструмента за създаване), с който трябва да проучите безкрайния космос. Обсегът на този етап е огромен. Пътувате от звезда на звезда, изучавайки новооткритите планети и търсейки вашите галактически съседи, можете да приближите погледа си към планетата или да дръпнете камерата светлинни години назад, за да виждате цялата галактика с един поглед.

Този етап доста наподобява на Space Rangers от 2002 г. и на нейното продължение, а дори е наследил и известна доза от хумора на тази странна игра. Пътувате от система на система, взимайки мисии от местните цивилизации, които ще пускат шеги за всичко - от торта до чадъри. Повечето от тези мисии са бързи и по същество: похитете това същество и ни го донесете, елиминирайте група болни животни на тази планета, елиминирайте всички кули на врага ни и така нататък. Точно както в етап "същество", евентуално ще имате някои контролирани от изкуствен интелект другари, което ви позволява да разкриете голяма част от галактическата карта.

За да се разселвате не е достатъчно просто да направите колония и да чакате да еволюира. Икономиката се движи много по-бавно в този етап, така че трябва да внимавате как харчите средствата си, в зависимост от това как искате да играете. Освен това не можете да изберете просто коя да е планета. Някои светове просто не могат да поддържат живот, докато други трябва да бъдат променени, за да могат да бъдат обитаеми. Тук се появява инструментът за тераформиране. Не само че можете да слагате предмети на терена, които да увеличават плътността на атмосферата, но се налага и да стартирате пълна екология като посадите растения и сложите животни от други светове.

Не е изненада, че нито един от тези елементи не е толкова дълбок, колкото можете да очаквате от космическа стратегическа игра, но истинският кеф идва когато преминете над дадена планета и сканирането на повърхността й ви покаже, че вашите собствени създавания, както и други я населяват и се намират в различните етапи на развитие. Стилизираната и цветна графика ще държи очите ви постоянно отворени - от големите, кръгли дървета до стадата от щури деца с пипала, които щъкат наоколо. Анимациите са прекрасни, ето защо макар да е трудно да си представим как би изглеждало в действителност едно кривокрако, дълго, подобно на тояга същество с четири палци на всеки крак, но Spore все пак прави такива гледки наистина интересни.

Звукът в Spore е блестящ от начало до край. Самите същества звучат прекрасно и това е източник на много от очарованието в играта. Етапите "същество" и "племе" звучат прелестно, от думкането на барабаните когато поръчвате единици от племето до крясъците и скърцанията на вашите създания. Последващите етапи са на същото високо качество. Трябва специално да отбележим настройващата се обкръжаваща музика, която се появява в етапа "цивилизация" и истеричния неразбираем език, говорен от различните галактически лидери.

Spore пази списък със събитията, на който е отбелязано всяко решение, което сте направили и ви се дава различна оценка за цялостно поведение (социално, адаптивно и т.н.), така че имате доста причини да опитате различни подходи. Не че тези разнообразни подходи водят до много по-различен геймплей, но все пак са достатъчна причина, за да преиграете удивителните моменти, които правят Spore уникална. Взети сами по себе си, тези части от играта не са нещо особено. Като част от един амбициозен поглед те се справят много по-добре. Като прибавим и най-добрия инструмент за създаване, който сме виждали от много години, както и ентусиазираното общество от фенове, ще получим наистина чудесна игра, която качествено ще забавлява много часове.

Кевин ВанОрд, GameSpot

Положителни впечатления:
Интуитивни и всестранни инструменти за изработване по желание; излъчва очарование от всяко кътче; впечатляващо широк размах; прекрасен звук и художествен дизайн

Отрицателни впечатления: Индивидуалните елементи на играта са прекалено опростени; началните етапи не са много интересни.