The SimCity Box

Ако сте новобранци в света на SimCity, то този пакет игри е прекрасен начин да се запознаете с него.

SimCity Box е доста ценна колекция, така че ако поради някаква неясна причина не сте изпробвали уменията си като кмет в игрите от поредицата SimCity, то сега имате този шанс. На пръв поглед този пакет включва само пет игри, но не е точно така, тъй като две от тях са със своите експанжъни. На цената от $39.95 ви се дават десетки часове качествен геймплей, благодарение в частност на включването на SimCity 4 и Rush Hour. Най-новата игра в пакета The SimCity Box е Destinations – експанжън на SimCity Societies от 2007 г. Societies сама по себе си е прилична, но и леко обикновена спрямо игрите, в които трябва да изграждате своите градове и да сте диригент на социалните енергии и икономически потребности, докато в същото време трябва да правите своите виртуални граждани щастливи в техния вечно разширяващ се свят. Но все пак с наскоро появилата се Destinations, SimCity Societies успя да прескочи голямото препятствие, така че не се колебайте да инсталирате както оригиналната игра, така и нейния експанжън. Двете може да не ви затруднят или впечатлят със сложността си, както вероятно сте очаквали, ако сте играли предните SimCity игри, но графиката е очарователна, а опростеният геймплей е изненадващо интригуващ. Като имате предвид, че само експанжна е на цена от $29.95, то очевидно той е важна част от целия пакет. В крайна сметка може би правилно сте игнорирали Societies като твърде лесна за да ви заинтересува, но експанжъна е достатъчно добър, за да ви накара да премерите силите си с големите момчета.

Разбира се, основното в този пакет игри е SimCity 4. Както и предишната игра, и тя бе едно възнаграждаващо предизвикателство, което би могло да ви задържи залепени към монитора с часове. Пет години след премиерата, играта все още се представя отлично. В началото определено започва с бавно темпо: създавате жилищни, търговски и индустриални зони, като в същото време балансирате икономическите тежести в нарастващия ви метрополис. Но с нарастването на града, тези нужди изискват строг баланс, който изисква много мисъл и грижи. Тази игра ви позволява повече микроуправление от предходните; можете да слагате данъците например в зависимост от социалните класи или в зависимост от жилищната зона, така че очаквайте доста да се занимавате с тези опции, докато нацелите точната пропорция при която да печелите най-много. От своя страна, тези елементи в играта я правят толкова интересна, а радостта ви при появата на нови и нови сгради е истинска награда за внимателните и обмислени пресмятания.

Експанжънът на SimCity 4 - Rush Hour дотолкова промени геймплея, че направи оригиналната игра да изглежда остаряла, така че отново ви препоръчваме да инсталирате експанжъна преди да започнете да я играете. Както можете да се досетите, в Rush Hour основно се набляга на транспорта, като за целта са ви дадени инструменти за управление на пътните мрежи: паркинги, гаражи, междуградски железници и други, които ви позволяват по-добре да виждате как вашите пътища са свързани с натовареността на движението. Но най-интересният аспект на този експанжън е добавената възможност да застанете зад волана на возилото (или в пилотската кабина) и да се порадвате на нарастващия ви град. Супер забавно е, макар че не трябва да очаквате прекалено много от шофьорския режим: доста е неудобен и неинтуитивен, макар че си беше доста як когато се появи през 2003 г. Заедно тези четири игри правят от The SimCity Box един пакет, който си заслужава цената, дори и само заради десетките часове геймплей, които ще ви донесе. SimCity 4 – най-старата от всички игри все още изглежда и звучи добре, така че нямате причина да се притеснявате, че играта ще изглежда много остаряла. Двете Societies игри изглеждат доста по-добре по сегашните стандарти, макар че честотата на кадрите може да поспадне, ако градът ви се препълни със сгради и декорации. И четирите игри са доста очарователни – от супер смешните чукащи телеграфни апарати до драматично изглеждащите бедствия, които могат да превърнат цветущия ви град в купчина развалини. Що се отнася до петата игра, включена в пакета - Sims Carnival: SnapCity, то най-добре я пренебрегнете. Тя е странна и досадна смес от Tetris и SimCity, но колкото и интересно да ви звучи това, все пак не ви трябва да я играете. Жалко е, че The SimCity Box не е толкова изчерпателна хронологически: ако в пакета бяха включени и SimCity 2000, SimCity 3000 и SimCity 4 (и техните добавки), то щяхме да се насладим на фантастичен и забавен поглед върху тази важна игрова вселена. И все пак, сме благодарни, че четири от петте игри, включени в пакета са достатъчно ценни и забавни, за да си заслужава да си дадете парите, така че ако винаги сте искали да видите какво представлява вселената на SimCity, то ви се предлага прекрасен начин да го направите.

Кевин ВанОрд, Gamespot

Положителни впечатления: SimCity 4 и Rush Hour изобщо не се усещат като стари игри и са толкова зарибяващи, колкото винаги са били; титлите в Societies са забавни и интересни; голямо количество геймплей на прекрасна цена.

Отрицателни впечатления:
Истински срам е, че е включен SnapCity; не са включени предишни SimCity игри, които е трябвало да бъдат включени.