Fallout 3

Отново хвърляме един поглед върху това очаквано с нетърпение продължение на култовата ролева игра. И какво да видим: супер яко куче.

Преди повече от 10 години сериозните почитатели на компютърните ролеви игри се влюбиха в постапокалиптичната ролева игра Fallout. Тя им предложи задълбочени ролеви елементи, черен хумор и незабравими приключения. Повече от 10 години след това съвсем друго студио вече работи върху следващата игра от поредицата, опитвайки се да остане вярно на оригинала – първата Fallout игра от 1997 г., докато в същото време се стреми да включи всички подобрения и възможността да се играе в отворен свят, както в последната им игра The Elder Scrolls IV: Oblivion. Да, Bethesda Softworks работи върху Fallout 3. Да, вашите приключения ще бъдат в обезлюдената от ядрен холокост пустош (в случая – руините на столицата на САЩ - Вашингтон); да, пак ще започнете това приключение като обитател на бомбоубежище (колония, живееща в защитено от радиацията убежище); и да, имахме щастието да видим новите неща в играта.

Новият поглед върху нея започва от самото начало – създаването на герой, роден от майката Katherine и бащата – учен James (озвучен от холивудската звезда Liam Neeson). Чрез неясни документални кадри, снимани от перспективата на операционната маса, можете да изберете пола на вашия герой и неговото име, както и видите как ще изглежда той като порасне... след което става ясно, че нещо ужасно се е случило с майка ви по време на раждането.

След това събитията прескачат напред и вие вече сте прохождащо дете, като чрез опростена система за обучение се научавате да излизате от детската си кошарка и да използвате книгата S.P.E.C.I.A.L. , която ви позволява да избирате уменията на героя си чрез класическите атрибути от поредицата Fallout (сила, прецизност, издръжливост, чар, интелект, бързина и късмет). След което преминавате девет години напред към десетия си рожден ден, където вече можете да говорите с другите герои (като вашите връстници на партито по случай рождения ви ден) и да използвате PipBoy 3000 – портативен компютър, който се закача на китката и е подарък от вашия "опекун" или главен администратор. PipBoy изпълнява ролята на дневник, индикатор на статуса и дневник за задачите, който ще ви помогне да следите всичко, което се налага да правите. Ще се наложи дори да направите няколко малки куеста на партито или просто да оставите робота от бъдещето - Mr. Handy, да обезобрази тортата за рождения ви ден със своята ръка - резачка. По-късно ще бъдете заведени на други места за обучение, като стрелбището, в което можете да се поупражнявате в шутър битките в играта от първо лице, които се провеждат в реално време.

След това видяхме няколко различни части от играта, включително случайна битка, с каквито често ще се сблъска всеки играч. В сцена, показваща сметище, два пустинни нашественици са нападнали и убили непознат мъж, оставяйки неговото обучено куче да се грижи само за себе си. Кучето е не друго, а Dogmeat от Fallout – бързият и лоялен, налитащ на бой пес от играта от 1997 г. След като убиете нашествениците, можете да поканите Dogmeat да дойде с вас и оттам, макар че няма да имате някакъв смислен диалог с него, нито пък може да носи неща вместо вас, все пак можете да му давате доста разнообразни заповеди, като например да търси храна, лекарства или дори изпуснати от враговете ви оръжия (ако няма такова наблизо Dogmeat ще изчезне за около час от времето в играта, преди да се върне). Освен това можете да хвалите или хокате – това няма да се отрази на морала или лоялността му, макар че все пак влияе на това дали героят ви е лош или добър, но за това по-късно.

След това видяхме нова сцена, в която бяхме в полуразрушено жилище, претъпкано с подвиели духове. Тези от вас, които са играли Fallout, ще си спомнят, че "духове" е просто термин, с който се описва всеки човек, който е бил подложен на толкова радиация, че е деформиран психически, но дивите духове реално са забули ума си и са станали диви зверове. Техният по-смъртоносен подвид - "ярък подивял дух" излъчва нездравословна флуоресцентно зелена светлина, която задейства гейгеровия брояч на вашия PipBoy и ще ви зарази страшно, ако позволите духът да ви удари с радиационната си атака. Подивелите духове са изключително бързи и яростни, в момента, в който ви видят, незабавно скачат отгоре ви. С тях се справяте основно с битки в реално време, използвайки любимото на всички фенове на Fallout, 9 милиметрово полуавтоматично оръжие, което прави много щети, когато стреля на откоси. На няколко пъти видяхме какво става, когато битката премине в базирания на ходове VATS режим, който ви дава възможност да целите различни части на тялото на врага (така както бе в предишните Fallout игри). В този случай, последните изстрели срещу всеки от враговете бе представен по-драматично, в забавен каданс, понякога дори виждахме как крайниците или главата на духа се превръщаха в кървава пихтия (макар че ни бе казано, че скандалното умение Bloody Mess, което кара всеки около вас да умира супер красиво и кърваво на практика в тази игра изглежда още по-интересно от старите игри).

И накрая се впуснахме в района за напреднали, който се намира извън главната сграда, където някога прекрасният площад се е превърнал в огромна бойна сцена, изпълнена с издълбани окопи в стил Първата световна война. Наблюдавахме един силен герой, облечен в силна броня (отличителния знак на Brotherhood of Steel – технологично напредналата фракция от "рицари", които се опитват да се справят със заплахата от мутанти), който размахваше няколко мощни огнестрелни оръжия и се впусна в битка с няколко шляещи се супермутанти. Преследвахме тези силни зверове с minigun, след което превключихме на ракетомет „Fat Man”, с който се справихме с няколкото укрепили се супермутанта, които ни обстрелваха с ракети. В няколко случая се налагаше да се крием от враговете в окопите, както се наложи да прибегнем до битки в реално време, когато свършиха пълнителите на minigun-а, точно когато можехме да стреляме и като се отчете първоначалното забавяне на оръжието се оказахме под обстрел точно в този момент.

Играта е в алфа етап на разработка – все още се слага и маха съдържание от нея. Според представителите на Bethesda, основната игра ще предложи около 20 часа игра, макар че ще има и десетки часове за тези, които обичат да изпълняват всеки страничен куест и желаят да видят всичко. Например в играта ще има различни резултати от един и същ куест, тъй като ще можете да сте в различни фракции, когато ги изпълните, а освен това можете да получите произволни куестове, които получавате като съобщения на PipBoy-а си, като това са основно позиви за помощ и нови мисии.

Все пак, разработчиците се стремят да направят един изчистен интерфейс, който да не е прецакан с огромно количество информация – различните менюта, като инвентара и нивото на енергия на героя (можете да имате възпиращи ви поражения по различни части на тялото, които могат да се отразят на уменията ви да боравите с оръжия или възможността ви да бягате), ще бъдат разделени, а няма да се показват едновременно на екрана. Макар че все още диалогът в играта се изпълнява чрез екран на който има различни отговори, така като е в игри като Oblivion, Mass Effect, и Knights of the Old Republic, все пак повечето неща, които са важни като нови куестове, се появяват под формата на текстови съобщения, подобни на съобщенията от приятели в Xbox Live. Идеята е да нямате прекалено много дразнещи съобщения, по които да трябва да кликате и да затваряте, за да се върнете отново в играта.

Всъщност Xbox 360 версията на играта (и PC версията, която според плановете ще включва и Games for Windows Live функционалност) ще дава точки за постижения, които ще изискват от вас да преминете през играта повече от един път. Както при предишните игри, ще имате статистика „карма”, която се качва като правите добри неща и пада, ако правите злини. Постиженията ще бъдат както за преминаване с висока, така и с ниска карма. Макар че имахме сравнително малко възможности да видим играта, Fallout 3 изглежда много внушително и явно екипът на Bethesda се е заел да направи една ролева игра с опознаването на света и битките в реално време като в Oblivion, но с ролеви елементи от класическия Fallout от 1997 г. Играта се очаква за PC, Xbox 360 и PlayStation 3 по-късно през годината.

Ендрю Парк, Gamespot