World of Warcraft: Wrath of the Lich King

Последният път, когато имахме възможност да хвърлим един поглед на бъдещия експанжън на World of Warcraft - Wrath of the Lich King бе на миналогодишния Blizzcon. Екпанжънът ще предостави на играчите нова земя (леденият Northrend), много зъл враг (Arthas – антигероя, който се появи в експанжъна Frozen Throne на Warcraft III), както и огромно количество други нови неща. Наскоро имахме щастието да отидем в южно калифорнийския офис на Blizzard и да прекараме забавно няколко часа, в които видяхме новите зони в играта. Освен това от Blizzard ни светнаха за някои подробности за новия клас в играта – „рицар на смъртта”, глобалната промяна в системата за рейтинг, както и някои нови видове куестове.

Мистериозният клас „рицар на смъртта” (Death Knight) ще бъде добре дошъл за всеки, който има герой над ниво 55. Ако сте достигнали или минали това ниво на който и да е сървър, то ще имате възможността да създадете такъв рицар от коя да е раса. Разбира се, има и някои рискове: играчите ще могат да създават само един рицар за realm за един акаунт. След като го създадете, вашият нежив боец ще бъде 55-то ниво и ще може да призовава обикновено ездитно животно, а също така ще има поредица от куестове, които да ви покажат как можете да използвате неговите уникални умения. Тези куестове освен това ще спомогнат да бъде разказана историята на вашия рицар.

Макар че нямахме възможност да играем с новия клас, все пак видяхме кратко демо, което ни показа всички яки неща в новия клас. Най-интересното в този клас е неговата изключителна система от магии, които се задвижват чрез руни. До датчика за живот на вашия рицар ще има шест слота за руни, в които можете да слагате произволна комбинация от трите типа руни, нужни за направата на магия или за използване на уникалните умения на рицаря: нечестив, замразяване и кръв. Самата конфигурация от руни се прави от играча, макар че за да направите нова комбинация ще се налага да отидете на точно определено място в играта. Предполагаме, че това ще се постига както е направено с талантите, т.е. ще се налага да посетите нещо като инструктор, който ще ви разреши да местите руните си. Овен това изглежда, че тази комбинация от руни ще е различна, в зависимост от това кои магии и умения се харесват повече на дадения играч.

След като бъдат използвани руните ще има определен период на „изстиване”, така че е ако успеете да наредите добре руните си ще можете бързо да направите няколко еднакви магии и умения. Макар че все още се обмислят какви точно ще са магиите и уменията, все пак видяхме какво имат предвид дизайнерите. Видяхме една смъртоносна магия; една болест, поразяваща определен периметър около героя; оковаваща ледена магия, както и демонична примка, която издърпва магьосник в непосредствена близост до рицаря (което предполагаме няма много да се понрави на магьосниците). Усложнен страничен продукт на тези умения, задвижвани от руни е "руническата сила", която ще се поражда винаги, когато ги използвате. Ще можете да се запасявате с такава сила, както става това при „яростта” на боеца, след което да правите мощно умение, силата на което ще зависи от количеството събрана сила. Единственият проблем е, че както при „яростта”, ако не я натрупвате, тя постепенно намалява с времето. И като капак на всичко рицарят ще има три различни стила на "поведение" – кръвен, леден и сатанински. Както паладина има аура, така тези поведения ще ви дават уникално усилване на статистиките, но не знаем каква ще е цената за това. По време на демото, представителите на Blizzard ни казаха, че този „рицар на смъртта” е предвиден да играе ролята на ценен „танк” или магьосник.

Като че това не е достатъчно, този рицар има и домашно животно. Рицарят може да призовава таласъм от трупа на приятел или враг. Все пак този таласъм ще съществува за кратко, но както изглежда той ще е сериозна пречка за всички врагове на рицаря. Освен стандартните команди за домашни любимци, има и три вида поведение: агресивно, защитно и пасивно. Таласъмът освен това ще може да заразява враговете си, а също така има и други силни магии. Привикването на таласъм ще може да се прави и в разгара на битката. Ако направите таласъм от трупа на ваш приятел, който наскоро е умрял, то на екрана му ще се появи запитване дали не иска да се съживи. Ако той се съгласи да се съживи, се завръща в игра и играе като таласъма за определен период, като ще може да използва всичките негови умения. Разработчиците са наясно, че това може би е прекалено силно умение, което ще развали баланса на играта и това е основната трудност при интегрирането на „рицаря на смъртта”. За щастие като изключим магията „death coil”, рицарят няма да може да се лекува, така че играта с група от няколко рицари няма да е добър вариант.

Друга голяма промяна в Lich King е начинът, по който ще се язди. Поради доброто приемане от играчите на героичните подземия, представени в експанжъна Burning Crusade, всичките пет основни подземия в Lich King ще бъдат „героични”. Потенциално дразнеща новина за хардкор играчите ще бъде това, че всички подземия в Lich King ще имат версии за групи от 10 и от 25 играча, за да могат по-лесно играчите да видят края на играта. Макар че и при двата вида групи – и малката, и голямата ще има различни рейд типове, все пак те не зависят един от друг, така че ще можете да преминавате и между двата. Още нещо интересно е, че няма да получавате ключове или покани за групи от 25, ако играете с група от 10. Макар че това може да ви звучи като тъпотия, все пак ни казаха, че ако играете с група от 25, наградите са много големи.
Следващото, за което ще кажем преди да навлезем в обяснения за новите зони, са новите типове куестове. В демото видяхме мисия тип „спаси ме”, която скоро след това изведнъж се превърна в типична мисия „ескорт”. Демото показа паладин Draenei, който спаси един човек от отвличане. За да избягат, заплашеният от пленничество човек скочи на коня си и тръгна да бяга. Тогава Draenei се качи на същия кон, зад човека и двамата препуснаха напред. Макар че тази езда очевидно е предварително зададен, все пак Draenei можеше да прави определени атаки, за да попречи на гонещите ги врагове да ги настигнат. Тази сцена е свързана с новата механика на обсадите, свързана с превозните средства, която ще бъде добавена в играта, а освен това ще можете да правите някои атаки, дори когато сте на летящо животно.

Що се отнася до новите зони в играта, бяхме доста впечатлени от величествената гледка и от това, което успяхме да видим в огромния континент Northrend. Видяхме зоната „Виещи фиорди” и „Кулата Utgard”, която вече сме виждали на Blizzcon (сега тя бе доста променена и подобрена на външен вид). Освен това хвърлихме поглед и на Borean Tundra, Coldarra, Dragonblight, Grizzly Hills, Valliance Keep, Zul'Drak, Sholazar Basin, Utgard Pinnacle, както и на една инстанция, наречена  Nexus, а също така и леговището на Drak'Tharon. Доста време прекараме в самата Borean Tundra, която ни напомни на начина, по който бяха направени Wetlands в оригиналната WoW. Ще се озовете в огромна и разнообразна на природни забележителности зона, в която има доста герои, от които можете да взимате куестове. Самите куестове все още се пишат, но все пак ни направи впечатление колко яко всички те са свързани. Най-значително е местното природно разнообразие, което се състои от всичко – от заснежени планини до тучни секвоеви гори. Успяхме да добием представа колко наблъскани с неща са всички тези зони, благодарение на това, че демото ни прекара на едно туристическо пътешествие с помощта на камерата в играта.

Освен това успяхме да добием представа и за някои нови обитатели на тези земи. Видяхме раса от къси моржове, които се наричат Tuskarr да се бият на заледен плаж. Тези нови същества са дотолкова забавни, че почти ви се иска да ги гушнете като Ewok. За щастие тяхното лицево окосмяване и огромни копия добавят известна доза агресия. Макар че не успяхме да ги видим, наоколо имаше и Wolvar-и. Представителите на Blizz казаха, че Wolvar са раса от мини лакомници (вид животно). От страната на новите лица при NPC-тата са Оракулите – раса от еволюирали Murlocs, които участват в една от двете враждуващите страни, с които ще се срещнете в хода на играта. Този път изглежда, че ще можете да изпълнявате задачи и за двете страни, а не както досега - само за едната - Aldor или Scryer, както беше в Burning Crusade. Освен това ще видите доста познати лица, които присъстват в играта още от първия й вариант. Furbolgs, worgen и jungle trolls също ще присъстват, а освен това една от линиите куестове ще информира допълнително за това какво се е случило, за да се появят те на този континент. Троловете основно се намират около Zul'Drak – огромна пирамида, около която се върти една от историите в експанжъна. Изглежда, че jungle trolls ефективно успяват да се противопоставят на опустошенията, след което както Ордата, така и Алианса са заинтригувани да открият източника на тази им сила. Изглежда тайната се състои в доста непопулярно решение – jungle trolls  са жертвали своето животното – бог. В това ниво дори видяхме огромен бос - Тиранозавър.

Друго което видяхме бяха летящи дракони, които се появяват из тези земи. Благородните сини дракони вече са заплашени от корумпирания от Arthas техен лидер, както и от гадното използване на техните останки от негова страна. Паякообразните Nerubians също са там и тяхната задача е да правят проблеми на орките. Naxxramas – летящата цитадела на злия Kel'Thuzad (който последно видяхме във финалните сцени на играта преди появата на Burning Crusade) се завръща и предлага нова инстанция.

Говорейки си за инстанции, разработчиците са запретнали ръкави, за да дадат на ветераните играчи добри предизвикателства. Още от началото ще намерите две инстанции за играчи над 70-то ниво: Utgard Keep и Nexus. Но и при двете има зони, които можете да посетите само ако сте доста напреднали с нивата. Освен това нямаме търпение да пробваме една от външните инстанции, в които се налага да си проправяте път през масивна спирала, с помощта на летящи ездитни животни, като се биете, качени на гърбовете им. Освен това надникнахме и в Nexus, който се намира на един заснежен остров в Coldarra, точно до брега на северно-източния  ръб на Borean Tundra, където обитателите – някакъв вид дракони, не бяха много гостоприемни. Но преди да умрем от ужасна смърт, все пак успяхме да се насладим на прекрасния кристален интериор, изпълнен с магически светлини.

В крайна сметка сме доста впечатлени от това, което играхме и видяхме в демото. Lich King изглежда е направен след като са взети под внимание уроците, научени от Blizzard при разработката на WoW и Burning Crusade. Самите нови куестове са доста по-добре загладени, а освен това предлагат голямо количество съдържание и са разнообразни. Особено сме доволни от това колко много подробности са добавили, за да бъде играта интересна, дори и за тези, които развиват едновременно няколко героя. Ще намерите по две стартови арени, както за Алианса, така и за Ордата, когато пристигнете в Northrend. Играта ви кара още отрано да си взаимодействате с Arthas, който присъства доста по-често от Illidan, за който можете да чуете евентуално към края на Burning Crusade.

Не сме много доволни от това, че летящите превози, които толкова пазихме и се грижихме за тях няма да могат да се използват от 70 до 77 ниво. Явно на ниво 77 ще можете отново да ги използвате, но за това вероятно ще трябва да правите куест, а освен това и да плащате злато. Макар че ще имате доста възможности да летите насам-натам с тях по време на куестовете и когато отивате от един майстор летец на друг, все пак е жалко, че не можете да летите със своето животно още от момента, в който стъпите в Northrend.

Освен всичко, което ви казахме, все пак ни се наложи и да попитаме за всички неща, които ще бъдат в играта, но не сме видели в демото на Lich King. Професията на писаря, макар че още не е готова, не ни бе показана; но все пак намерихме един търговец, който продаваше пера и пергамент, за да можете да правите свитъци, с които да можете по някакъв начин да подсилвате магиите си. Освен това ни бе изяснено как точно ще работи тази професия, а системата е доста добра и няма да накара всички да полудеят по усилването на магии със свитъци. Общо взето играчите ще могат да подсилват само определени магии, най-вероятно ще става въпрос за магиите само на едно определено магическо училище. Системата на превозните средства ни заинтригува, макар че не я видяхме. От това, което ни казаха, изглежда, че в обши линии ще представлява двама или повече души, които се возят, докато в същото време се бият с други играчи. Звучи забавно и ще бъде добро разнообразие към скучните битки играч-играч, на които сме свидетели в момента. И накрая, макар че това си е ясно, от Blizzard в този експанжън ще правят промени и по всички вече съществуващи класове. Ще има нови допълнения към дърветата с умения за всеки клас, така че да бъде отразено новото ограничение на опита – ниво 80.

Графиката в този експанжън пакет предлага връщане назад към разнообразните и подробни райони на WoW, но с малко по-различен тон. Макар че Northrend очевидно ще ни предложи много сняг, разработчиците твърдят, че ще има голямо разнообразие на земните маси, за да бъде интересно за играчите. В демото, което видяхме, преминаването от заснежени хълмове към секвоевите горички и опустошените ферми бе много добре направено. Освен това бяхме впечатлени от града на джуджетата, който изглежда като Ironforge, като изключим земните елементали, които се опитват да изгонят джуджетата, нападайки града от всички страни.

Основавайки заключението си на демото, което видяхме, Wrath of the Lich King се очертава като много обещаващ експенжън. Макар че повечето неща все още не са готови, все пак изглеждат прекрасно, особено при куестовете. Освен това играта оставя впечатление за грандиозност и разнообразие. Но все пак подхождаме с известен скептицизъм към новия клас – „рицар на смъртта”, тъй като поне както стоят нещата сега, изглежда че той може да внесе голям смут в самите основи на играта. Надяваме се от Blizzard да слушат какви са реакциите на почитателите на играта, когато научат за новия клас, за да могат да направят необходимите промени. Очаквайте повече за World of Warcraft: Wrath of the Lich King през следващите месеци.

Рикардо Торес, Gamespot