Galactic Civilizations II: Twilight of the Arnor

Galactic Civilizations II идва с гръм и трясък, благодарение на прекрасния експанжън Twilight of the Arnor.

Galactic Civilizations II: Twilight of the Arnor не е просто прекрасен експанжън, освен това е и чудесна кулминация на всичко добро от поредицата. Разработчиците от Stardock са се справили успешно с почти всяко оплакване, отправено както към оригиналната игра, така и към добавката Dark Avatar. Освен това е са добавени значителни подобрения към дървото за технически изобретения, интересна кампания, както и някои други екстри. Като резултат се е получил прекрасен пример как трябва да изглежда един експанжън.

Ако сте върл фен на Gal Civ, то ще сте много развълнувани от новите възможности за технологично развитие, които са налице за всички от 12-те игрални цивилизации. Преди тераните, дренгините, йорите, тхланите и палите имаха еднакво технологическо развитие, което пораждаше еднакъв стил на развитите за тези раси, а сега всяка от тях има по нещо уникално, различаващо я от другите. Това означава, че сега можете да играете с различните цивилизации по много различни начини, както и да направите добрите раси наистина добри, а лошите – наистина лоши. Със злите дренгини, например, можете да създадете свой собствен маркиз Дьо Сад, като похарчите кредити за неща като  каньони за роби например, както и винаги забавните гледки на агонизиращите. Любителите на убийствата дрангини и най-вече кланът Korath е дори още по-зъл, като при тях са налични неща като зли жертвоприношения, отвратително клониране и тъмно въздействие. Тераните, от друга страна, могат да бъдат щастливи империалисти, желаещи експанзия и за тях са достъпни екстри като величие, културно доминиране и звездно телепортиране. Допълнителни подробности и история са вкарани във всяко дърво за техническо развитие, давайки допълнителен поглед към идентичността на всяка от тези цивилизации и в някои случаи дори подсилвайки извънземното им естество.

Нови визуални екстри са добавени към оригиналните звезди от играта, както и планетарни карти, които дават на всяка цивилизация различен изглед. Всяка раса има свой различен стил на космическите кораби и постройки на планетите, добавяйки допълнителна идентичност на цивилизациите, а това увеличава и желанието да се преиграва играта. Повърхността на планетите изглежда различно в зависимост от това чие е владение са. Световете на дренгините изглеждат като огромни адски дупки, изпълнени с ями за робите, вместо фабрики и лаборатории за поробване на въображението, които действат като лаборатории за проучвания. Планетите на тераните изглеждат като Земята със стандартните фабрики, ферми и лаборатории за проучвания. Тхаланските светове са странни и външният им вид зависи от напредъка, благодарение на светските забавления, както и поради невероятно мощните хиперионски матрици. Корабите също са променени, като са им добавени повече полигони и детайли на текстурите, което води до много повече различни видове кораби, които изглеждат по-реалистично. Козметичните разлики между корабите от миналогодишната Dark Avatar и корабите в Twilight of the Arnor са наистина поразителни, като огромна част от плоските и невзрачни повърхности на космическите кораби от старата игра са заменени от подробни и супер красиви космически кораби, каквито можем да очакваме от една такава игра. И дори с тези огромни подобрения, системните изисквания не са увеличени; играта върви толкова бързо и гладко както преди.

Другите добавки към Twilight of the Arnor са по-маловажни. Новата кампания е доста интересна и действа като завършек на сагата Dread Lords, като разказва историята на тераните, които намират последните оцелели от древните арнори. Тази древна супер раса поставя Dread Lords на свое място преди много хилядолетия, което означава, че сега се налага да се уповавате на техните подсказки, за да направите същото. Освен това се налага да освободите галактиката от безкрайните войни между дренгините и всички други раси. Добавен и нов начин да победите, наречен „възнесение”. При него можете да превъртите играта като откриете пет произволно сложени на картата кристали – аномалии и построите звездни бази около тях. Така вземете техните митически божествени сили, ако ги задържите достатъчно дълго, за да се възвисите до по-висша форма на съществувание и автоматично печелите играта. Но има два големи проблема с тази възможност да победите. Първо: кристалите за възнесение често са пренебрегвани от другите раси, дори да се намират в непосредствена близост до тях. Така че рядко ще имате голямо съревнование при овладяването на един от най-важните ресурси в цялата галактика. Второ: вражеските империи явно нямат проблем, ако вие си направите база около такъв кристал, поне до 150 седмици преди да спечелите, след което изведнъж ви забелязват и ви обявяват война, в която се включва една след друга всичките други раси. Това изглежда прекалено изкуствено, като че ли просто се биете срещу някакъв брояч, а не с интелигентни опоненти. Това забавяне, при което никой не ви атакува, ви дава достатъчно време, за да направите огромен флот и да създадете отбранителни сили, достатъчно силни, за да се справите с почти всяко нападение.

Военните действия също са подобрени, поне на теория, като са добавени звезди на „ужаса”, които са познато изглеждащи планети, които могат да взривят цял свят, докато вие кажете "Alderaan". Но те отнемат прекалено много време и прекалено лесно могат да се унищожат и така те не могат да се превърнат в нещо като бич на галактиката. Огромни галактики са добавени към списъка с карти, на които можете да играете, като ви дават възможност да направите наистина епични сблъсъци, които могат да продължават със седмици. Тази възможност е малко коварна за всеки, свикнал с предишните по-разумни размери на галактиките, тъй като имате прекалено голямо пространство да покриете, което може да доведе до прекалено разширение в началото на годината и до големи финансови трудности. Редакторът на нива ви позволява да променяте всеки аспект на играта. Различните промени на интерфейса улесняват проследяването на технологиите, парите и дори ви дават възможност да пуснете автоматично строене на кораби, веднага след като бъде отрита съответната технология. Една от частите на играта, които не са променени от оригинала, си остава мултиплеърът, които отново липсва.

Да се добави нов живот към една вече позната игра е наистина удивително постижение. Макар че не може да се каже кое конкретно прави този експанжън толкова успешен, все пак самата широта на умелите и доста големи промени значително подобрява удоволствието от Galactic Civilizations II. Преди Twilight of the Arnor играчите можеха да се придържат към тераните и да се срещнат с всички други раси, които може да им предложи играта. Тук вече всеки път се сблъсквате с нещо ново при всяка различна раса, с която се отправяте към завладяване, което освежава играта, която се нуждаеше от точно такова тотално преобразяване.

Бред Тод, Gamespot

Положителни впечатления:

  • Уникално дърво на развитие на расите
  • Нови сгради и кораби допълват отличителните черти на всяка от расите
  • Огромният размер на галактиките позволява кампании, които могат да продължават месеци
  • Промените в интерфейса правят играта още по-лесна за управление.


Отрицателни впечатления:

  • Кампанията може да ни предложи повече изненади
  • Все още няма изцяло мултиплеър режим на игра.