Murder in the Abbey

Murder in the Abbey може и да не е изцяло оригинална, но е приключение с доста характер.

Странната комбинация между монаси и убийци присъства в криминалната литература от десетилетия, така че най-голямата мистерия е защо някой не се е сетил да направи приключенска игра като Murder in the Abbey (позната в Европа като The Abbey) по-рано. Разработчикът Crimson Cowе създал една пленителна приключенска игра, благодарение на умната история и на впечатляващите рисувани декори, населени с анимационни персонажи, напомнящи на графичен роман. Някои познати пъзели и пренаписани диалози могат да накарат детектива във вас да поскучае, но като цяло приключението ни повежда на пленително, мрачно пътешествие в Средновековието.

Ако търсите нещо напълно оригинално, ще трябва да го търсите другаде. Липсата на оригиналност се съсредоточава най-вече в сюжета, който почти изцяло е преписан от "Името на розата". Тук играете с брат Leonardo of Toledo, монах изпратен да предаде младия си помощник Bruno на абатството Nuestra Senora de la Natividad, за да бъде обучен от монасите. За съжаление се появява мрачен и подъл убиец. Някой се опитва да убие Leonardo и Bruno по пътя им към манастира като търкулва канара отгоре им. Скоро двамата научават, че един монах е бил убит при мистериозни обстоятелства. Имайки предвид, че Leonardo се явява нещо като Шерлок Холмс в расо, той се възползва от почти свръхестествените си способности да наблюдава, което му позволява дори от най-беглия поглед да открие всичко за всеки. И така, той се захваща да разреши мистерията с убития монах.

Геймплейя е базиран най-вече върху разпитването на монасите, както и събирането на полезни предмети. В Murder in the Abbey има само няколко логически пъзела, в които например трябва да плъзгате плочки докато наредите картина или да натискате лица по релеф, за да отворите скрита врата. Ключът към вашето разследване е да разпитвате всички и да прибирате всичко, което не е заковано. Повечето от загадките са базирани на здрав разум, така че не е необходимо да се допитвате до Google за решенията им. Тъй като не трябва да се тревожите за липсата на логика в пъзелите (което е типично за старите адвенчър игри), трябва да се концентрирате върху заобикалящата ви среда и да взимате всичко, което изглежда полезно. Така че когато ключ изпадне от книга, вземете го. Забелязвате малко барут? Взимайте. Минавате покрай иконата на Дева Мария? Приберете си я.

След като сте събрали сума чудесии, всичко, което остава е да направите, е точна преценка на ситуацията и да експериментирате с комбинации от предмети, докато намерите какво работи. Всичко е като по формула, повечето ви време е заето със старомодни работи, осланящи се на принципа "Ти ми удари шамар и сега аз ще ти ударя" и търсене на предмети, които да ви помогнат да прогресирате в сюжета. Например в началото на играта трябва да преведете един документ. Монахът, който може да свърши това, е много зает и ви казва да изчакате до следващата седмица, оплаквайки се, че е толкова скован, че не е могъл да яде и му прималява. Затова вие отивате до кухнята, където до сега сте си бъбрили с готвача, който готви вкусна супа и останалото ви е ясно. Повечето пъзели са елементарни, все едно събирате две и две, други пък са малко глупави. Ключовите за сюжета моменти са отбелязани с дълги диалози. Някои от задачите са толкова трудоемки, че е лесно да се изгубите във всички досадни подробности. Например правенето на отварата за сън е невероятно дълга и досадна процедура, която очевидно е била включена само да удължи играта. Но вероятно ветераните в адвенчър игрите ще успеят да си свършат работата за не повече от няколко вечери усърдна игра.

Визията и звученето на играта са по-забележителни. Реалистичните герои и обстановка са заменени с цветна анимация. Това придава на манастира и неговите обитатели много допълнителен характер. На места това изглежда малко неуместно. Тази ведра обстановка придава на играта малко Дисни обстановка, която не е много адекватна за мрачен разказ за убийство и сатанизъм. Самият Bruno изглежда толкова невинен и жизнерадостен, сякаш е изпаднал от някоя игра за елфи и летящи замъци. И въпреки това, тази уникална визия кара играта да изпъква в тълпата. Дума не може да се каже за красотата на рисуваните декори, особено когато сте навън на разсъмване. Поне озвучаването на героите перфектно пасва на материала. Ролите са добре озвучени, всички актьори притежават чаровен британски акцент, което прави всичко да изглежда по-автентично. Освен това използват точния тон и точното количество хумор, което акцентира върху строгостта на манастира и създава впечатлението, че всеки има някаква тайна.

Отношение и привлекателност са двете най-големи характеристики на Murder in the Abbey. Макар че взаимствания сюжет няма да добави точки към креативността, пъзелите и жизнерадостният чар на представянето им са достатъчни да ви спечелят на своя страна.

Брет Тод, GameSpot

Положителни впечатления: Анимационната визия придава чар на тази история за монаси и убийци; впечатляващо озвучаване на героите; пъзелите са смислени.

Отрицателни впечатления: Много традиционен дизайн в стил приключенска игра; анимационната визия не пасва напълно с мрачния сюжет.