XIII Century: Death or Glory

Вниманието към подробностите в битката и умния изкуствен интелект правят XIII Century доста трудно реалновремево тактическо предизвикателство.

Да наречем XIII Century: Death or Glory бедния брат на поредицата Total War може да е едновременно тежка присъда за тази тактическа стратегия в реално време и лека похвала. Дори и тази сбирка от прекрасни средновековни битки да не се хареса толкова много, колкото големия си брат, дело на Creative Assembly, все пак новобранците в разработките на игри - Unicorn Games Studios са успели да съберат доста предизвикателна историческа бойна симулация, която предлага изключително задълбочена игра. Тя изглежда доста бедна на излишни украшения и допълнителни възможности за игра, но все пак има какво да покаже, ако основната ви цел е да изпробвате издръжливостта и силата си срещу вражеските генерали на бойното поле.

Всъщност играта е точно това – опит да сритате задника на компютъра на средновековното бойно поле. XIII Century сменя традиционната голяма кампания, в която се опитвате да завладеете цяла империя със свързани леко отделни мисии, в които се налага се биете заедно със средновековните армии на Англия, Франция, Германия, Русия и монголските орди на Чингиз Хан. Всяка от тези колекции от мисии включва по пет отделни исторически битки, които трябва да отключвате една по една. Така че с англичаните започвате с Evesham, след това продължавате с Falkirk, Conwy, Lincoln и Lewes. Руснаците се бият в Ярослва, Торчев, Псковското езеро, Раковор и Липица. Французите се сражават край Taillebourg, Muret, Tagliarozzo, Benevento и Bouvines. И така нататък. Ще се запознаете с доста исторически местности, на които е имало големи битки през 13-ти век, а когато преминете през всички бойни полета не петте нации ще отключите и допълнителни битки, които се отключват една по една с увеличаването на вашия военен чин, за което се налага да печелите битки.

Това може да ви се струва доста постно, особено ако гледаме на играта от гледаната точка на предложеното от епични заглавия като Medieval II: Total War. Но тъй като битките са толкова трудни, няма как да не обърнете внимание на геймплея, който набляга основна на тях. Като начало имайте предвид, че XIII Century е много трудна. Битките се водят по доста строга формула, наподобяваща играта на камък-ножица-хартия, така че не можете просто да правите от най-скъпите единици и да разбивате врага, без да отчитате всички силни и слаби страни на всички единици. Но имайте предвид, че тази система на силни и слаби страни не единиците не е проста. Макар че очевидните зависимости са налице (пазете конницата си копиеносците, дръжте стрелците на високи позиции и т.н), все пак статистиките на единиците са доста подробни. Това ви кара да следите доста неща, които се случват на бойното поле, което не е много лесно, макар че битките се движат относително равномерно. Все пак имате доста добър интерфейс, който ви дава лесен достъп до всевъзможна информация. Ако придвижите курсора на мишката над вашите формации ще видите данните, които ви показват морала на единиците, броят на ранените, дали са покрити фланговете и тила и т.н. Така можете да имате мигновен достъп до това как се справят вашите войници, дори и когато нещата станат напрегнати. А това ви дава възможност да се нагаждате по темпото на битката и да им давате точните заповеди в точното време.

Статистиката е добър помощник когато стане въпрос за информация за случващото се на бойното поле. Кадрите в играта са толкова интересни и подробни, че да се налага да използвате особеностите на терена като ваше преимущество. А това се налага, ако искате да стигнете до победа, независимо дали имате голямо числено превъзходство. Всяка карта е наблъскана с хълмчета, които са прекрасна позиция за вашите стрелци; пътища, които позволяват на кавалерията да атакува по фланговете; реки, които ви дават достъп до почти непреодолима отбрана и т.н. Да се налага да оценявате всички предимства и недостатъци на терена, преди да дадете заповеди на армията, наистина подсилва реализма в играта, целта на която е да ви покаже средновековните битки. Така лесно ще разберете как такова нещо като уменията на генерала да се възползва от един единствен хълм може да доведе до победа. Красивата и подробна графика наистина успява да оживи всяко от нивата в играта. Ако се вгледате в декорите по време на битка ще видите красиви като пощенска картичка хълмове, планини, реки, както и леко нелепи (ако и величествени) гледки на войници в доспехи.

Ловкият изкуствен интелект прави предизвикателството пред вас дори по-трудно. Вражеските войски познават добре формулата камък-ножица-хартия и я използват добре, като в резултат ще видите някои наистина удивителни атаки. Очаквайте всяко разкритие на позициите ви да бъде използвано, така че не оставяйте никога стрелците си неохранявани от тежки единици, тъй като вражеската кавалерия ще ги помете за секунди. Една единствена грешка може лесно да ви доведе до загуба, дори и привидно тя да ви води до очевидна победа. Изкуственият интелект е добър и в отбрана. Дори и да направите брилянтен план, с който да изненадате врага, контролираните от компютъра сили ще ви изненадват с контраатаки, които могат да променят ситуацията мигновено. Битките не могат да се спечелят само с една или две умели атаки, така че се налага да навързвате поредици от хитри ходове, за да стигнете до победа. Наистина е удивително как компютърните армии се справят със сериозни проблеми, като често успяват да се възстановят дори от привидно съкрушителни удари като например да унищожите стрелците им с вашите конници.

Колкото и добра да е в битките XIII Century, все пак не ви дава достатъчно от тях. Само режимът „битка по поръчка” е добро допълнение към кампаниите, тъй като позволява да правите битки с повече от десет нации и вражески страни, както и да купувате армии с пари, определени за армия преди началото на играта. Мултиплеърът, доколкото може да се каже, че го има в играта, може да се играе само чрез директна връзка по IP (макар че допълнителен пач успя да даде достъп до сървър за битки). Освен това графиката и звукът са леко нестабилни, като от време на време честотата на кадрите пада рязко, особено при по-големите битки, когато на екрана има много единици. Играта може много бързо да стане почти невъзможна за игра, когато това се случи, което в крайна сметка се отразява на възможността ви да контролирате битките.

И все пак, XIII Century: Death or Glory предлага задълбочен и предизвикателен поглед към Средновековието и по-специално на бойни техники от това време. Това може да не е достатъчно за някои почитатели на стратегиите, макар че всеки, който се интересува от военна тактика, ще оцени играта по достойнство, тъй като тя предлага интересен поглед върху един от най-кървавите векове в човешката история.

Бред Тод, Gamespot

Положителни впечатления:

  • Сложна и интересна механика на битките
  • Голям обхват на различни исторически битки, случили се през целия 13-ти век
  • Подробните терени имат изключително въздействие върху битките
  • Изкуственият интелект добре познава предимствата на терените и използва всяка ваша слабост.


Отрицателни впечатления:

  • Геймплеят изцяло се занимава само с тактически битки в реално време
  • Мултиплеърът е само с директно свързване по IP
  • Някои проблеми с графиката и звука.