Pirates of the Burning Sea

Ако можете да пренебрегнете това, че Pirates of the Burning Sea е доста трудна за научаване, ще бъдете възнаградени с някои от най-незабравимите моменти, които сте виждали в онлайн ролева игра.

Не си мислете, че Pirates of the Burning Sea е World of Warcraft за пирати. Всъщност, ако се налагаше да правим сравнение между масовата мултиплеър онлайн ролева игра на Flying Lab Software с друго заглавие, то това би била играта EVE Online. Както при EVE, Pirates е сложна игра, която предлага интригуваща икономика и както в галактическата игра, хубавото в тази не винаги се вижда веднага. Първите ви часове в играта не са забавни, а по-скоро имате много да учите за играта, преди всичко да си дойде на мястото. Това може да е достатъчно, за да откаже доста от играчите, които искат веднага да се насладят на една игра. Но ако се откажете, то ще е за съжаление, тъй като Pirates of the Burning Sea е специална – една игра, която ще ви се отплати с едни от най-хубавите моменти, които изобщо сте имали с игра от този жанр.

Годината е 1720, а три държави се опитват да защитават интересите си в Карибско море, докато постоянно са нападани от пирати. Както може да се очаква, от вас се иска да се присъедините към една от трите империи – Испания, Франция и Англия или да бъдете пират. Ако сте пират, можете да използвате единствено професията „пират”, но ако се присъедините към някоя от нациите можете да станете морски офицер, капер или търговец. Стилът на игра на всяка от трите професии е малко или много ясен от самите им названия: офицерите правят далечни плавания в открито море, каперите са талантливи приключенци, а търговците са основата на икономиката на играта, която се върти от самите играчи. Не си мислете, че избирайки дадена професия се ограничавате в бъдещите си действия, както е при много други масови онлайн мултиплеър игри. Независимо от професията можете да участвате и да успеете във всички видове битки и търговия. Това е доста важна черта на играта, тъй като никога няма да сте сковани от традиционната роля на героя в една ролева игра.

Играта ви забавлява с разнообразни и добре измислени куестове, фантастични морски битки, както и леко разочароващи сухоземни битки. Основната система на куестовете не ни дава нещо неочаквано: говорите с различни неигрални герои, получавате индивидуална или групова задача, а после се отправяте на указаното място, за да изпълните задачата. Разбира се, много от тези мисии са стандартни от типа „убий това и донеси онова”, но се отличават от другите игри, благодарение на прекрасно написания диалог и интересните политически интриги, които ви дават. Неигралните герои не са озвучени, но техните истории, разказани чрез текст, показват тяхната индивидуалност – от капитаните, които търсят отмъщение срещу враговете си, до пияндетата, които се хвалят с вашите собствени постижения.

Ще се озовете в положение да чакате с нетърпение куест, който да ви отведе в морето, тъй като битките на кораби са епични и с прекрасно темпо. Огромните кораби бавно се движат по вълните на Карибско море, но морските битки са достатъчно спокойни и създават чувство за реалност, като в същото време не можем да кажем, че са прекалено бавни. Да се биете в морето е със сигурност най-доброто в играта, тъй като всеки тактически аспект на битката зависи от вас. Първо трябва да внимавате за посоката на вятъра, понеже тя оказва драматично влияние върху скоростта на корабите. Освен това се налага да сте сигурни, че оръдията ви сочат целта или няма да можете да стреляте с тях, но в същото време се налага да пазите и двете страни на вашият кораб от щети. Така че, за да се справите добре в морските битки, се изисква да имате известна доза финес. Дали ще наблегнете на маневреността и скоростта, избягвайки щети, но в същото време отслабвайки вашата атака? Дали ще заделите време, за да смените амунициите си (доста бавен процес), рискувайки да извадите от строя за определен период всичките си оръдия?

Можете да въоръжавате кораба си с различни видове амуниции, в зависимост от това дали искате да увредите платната на опонента, корпуса на кораба или екипажа  му – а всеки вид щети са във ваша ползва. Това води до много интересна екипна игра. Единият от вас може да се занимава със задачата да забави вражеските кораби, докато другият унищожава екипажите и се приготвя за абордаж. Абордажът е лесен начин да постигнете победа в Pirates of the Burning Sea, макар че тук се набляга на най-безинтересния аспект на играта: битките в близък бой. Трябва да сте близо до вражеския кораб, като се движите с ниска скорост, но никога нямате гарантиран успех. Ако успеете да се хванете за вражеския кораб, вие и екипажа ви се качвате и участвате в нещо като масово меле, което не ви показва нищо интересно.

От Flying Lab със сигурност са се опитали да добавят някои екстри към битките от близък бой чрез датчиците за баланс и инициатива. По-силните атаки изискват баланс, който се трупа чрез поредици от относително слаби подготвителни удари, а завършващите удари изискват повече инициатива, която също се натрупва с времето. Освен това има различни бойни школи, от които можете да трупате точки, като например нечестен бой или фехтовка. И все пак тези възможности, колкото и интересни да са, не могат да спасят сухоземните битки от скуката. Докато с морските битки разработчиците са уцелили точния баланс от отмерено темпо и напрегнатост, то битките от близък бой са прекалено бавни и скучни. Някои графични екстри биха евентуално туширали този проблем, но безжизнената графика и звук на меле битките ще ви накарат да се опитвате да ги избегнете.

И двата вида битки са съвместими с механиката на битките играч-срещу-играч (PVP), която е толкова яка, колкото и смущаваща. Докато правите куест в даден момент може да се стигне до локално въстание, което води до съответния провал на враждуващите нации. Когато даден район стане достатъчно нестабилен, идват пиратите, създавайки PVP зони, които правят пътуванията в морето опасни и допълнително утежняват контрола на пристанищата. След няколко реални дена на бунтове, първоначалната нация владетел и претендиращата нация се бият в епични битки с по 48 кораба, които обикновено (но не и задължително) включват играчите, които са допринесли най-много за нацията в периода. Тук всички елементи на играта се съчетават в едно прекрасно шоу, което блести в сравнение с всички други PVP системи на конкурентните игри и поставя високо летвата за бъдещите разработки на масови онлайн игри. Първата ви такава огромна битка вероятно ще бъде сред най-незабравимите ви моменти в онлайн игрите. В тези битки ще видите десетки кораби, които се атакуват един-друг в един истински весел океански „балет”. Освен това всичко е изключително добре балансирано и всеки играч независимо от нивото и професията си  може да повлияе, благодарение на уникалните екстри на корабните битки. В един жанр, в който най-добрите моменти по принцип са запазени за играчите с най-високи нива, да можете да видите най-доброто на Pirates of the Burning Sea без да се налага да се мъчите преди това стотици часове да качвате нива е наистина много свежа идея.

След като една нация завладее достатъчно територия, пристанищата стават собственост на първоначалните си владетели и всичко се повтаря отново. Причината да се биете за дадено пристанище не е само национална гордост. Някои много важни ресурси в играта могат да се добиват само в определени пристанища, което прави задачата на завладяването и отбраняването на тези пристанища много важна в тази сложна икономика. Pirates of the Burning Sea леко бледнее тук, понеже да се научите как да се възползвате от ресурсите и складовете на пристанищата е доста трудно, поне в началото, а интерфейсът за създаване на предмети е всичко друго, но не и интуитивен. Но все пак, когато свикнете с това, можете да се възползвате и да направите значително състояние, което да се използва за закупуването на нови кораби и за подобряването на вече съществуващите. Освен това можете да създавате предмети от суровини и да ги слагате за продажба на борсите, което води до усредняване на цените на съответния предмет, така че можете да направите съответната оферта за закупуване.

Pirates of the Burning Sea е през по-голямата част от времето стабилна игра по време на тестовия период. Но пострада от стандартните проблеми по време на старта и от често появяващо се забавяне, което доведе до допълнителни пречки. Дори и след последния пач да се опитате до говорите с неигрален герой може да доведе до изписването на екрана на редове програмен код, а не на съответния диалог. Друг път играта може да ви подразни с някой графичен бъг, които варират от проблеми с текстурите до липсваща геометрия и изчезващи водни сенки. Основният интерфейс също е доста нескопосан, което прави трудно определянето на местата за куестовете, а също така и самото писане в чат каналите. Никой от тези проблеми не е кой знае колко по-голям от тези във всяка друга масова мултиплеър онлайн игра в стартовия период, но все пак оказват негативно влияние.

Макар че може да ви се стори, че сървърите на играта не са пълни, все пак има доста поддръжка за самите играещи, като най-добрият пример в възможността самите играчи да създават съдържание – собствени флагове и платна, след което да ги използват в играта. Ние създадохме флаг и гордо гледахме как другите играчи гласуваха за неговите качества. За съжаление от тези екстри могат да се възползват само добрите с компютрите играчи, тъй като строгите изисквания за дизайна изискват да използвате специализиран софтуер за графичен дизайн като Adobe Photoshop. Опростена система за създаването им в самата игра, както при шапките в Guild Wars, би била добра, тъй като така много от играчите не могат да се възползват от тази вълнуваща екстра. Освен това трябва да отбележим, че дори да успеете да вкарате своя дизайн в играта, все пак се налага да си го купите в нея, за да можете да го използвате на кораба си, което някак не е справедливо.

Като изключим гореспоменатите графични проблеми Pirates of the Burning Sea изглежда доста добре, ако не и изцяло в стандартите за съвременните PC игри, а контрастът между прекрасните морски битки и безжизнените сухоземни боеве някак си се пренася и чрез графиката. Водата е наистина красива и се вълнува както се полага, когато сте в открито море, което допълнително подчертава нереалистичността на сушата. Дизайните на корабите са прекрасни, но героите на играчите са някак си плоски, макар че можете да ги обличате в най-различни забавни костюми. Но самите пристанища са непривлекателни и предлагат скучни текстури на улици и стени. Всъщност след като това е игра, която ни показва толкова оживен период от човешката история и биха били добре дошли едни прекрасни анимации, изпълнени с дуели, в крайна сметка моделите на героите са вдървени и безжизнени. Като цяло играта не изглежда зле, а освен това върви добре и на по-слаби машини, но някак си радостта от това, което се случва, не се усилва от самата графика.

Същото може да бъде казано и за звуковия дизайн, макар че и той си има своите добри страни. Отново разликите между двете диаметрално противоположни неща – сушата и морето, са очевидни. Морските битки оживяват с грохота на оръдията и шума на вълните. Сухоземните битки са по-безинтересни за слушане, но бойните викове на екипажа ви винаги са добри, дори и да показват ентусиазъм, който може в крайна сметка да не бъде проявен. Музиката също не е лоша, а опознаването на пристанищата ви дава още дребни удоволствия, като свирача на флейта в бара, който забавлява посетителите или пристанищния свирач, който придава жизнерадостна атмосфера.

Ако търсите масова онлайн мултиплеър игра, която да ви зарадва веднага, без да се налага да качвате нива,  това е вашето заглавие. Въпреки че може да ви се стори трудно, научаването на Pirates of the Burning Sea си заслужава. Ето, това е в крайна сметка, онлайн ролевата игра, която използва огромните схеми на икономика и PVP като EVE и ги слага в една по-лесно управляема форма, без да се налага да жертвате удоволствието от вълнуващите битки. Ако винаги сте търсили нещо малко по-различно и доста по-сложно от обичайните игри, то ще се наложи да отделите доста време на Pirates of the Burning Sea.

Кевин ВанОрд, Gamespot

Положителни впечатления:

  • Епични битки, в които могат да участват 48 играчи и които са сред най-вълнуващите моменти в игра от този жанр
  • Морските битки и тактики са интересни
  • Куестовете са добре написани и добавят много към интересните политически интриги в играта
  • Взаимоотношенията между икономика, основана на търговията на самите играчи, битки „играч срещу играч” и национална принадлежност са интересни и добре балансирани.


Отрицателни впечатления: 

  • Трудна за научаване, особено като се има предвид икономиката
  • Битките на суша не са много добри
  • Някои проблеми с интерфейса и други малки дефекти.