Line Rider 2: Unbound

В Line Rider 2: Unbound ще балансирате по кривата на чувствата - любов и омраза.

Измамно простият Line Rider започна като безплатна Flash игра. Тази игра успя да отхвърли всички ограничения като това имаве ясно определена цел и дори възможността да се запишете след добре свършената работа, но пък привлече общност от творци - любители на ските. Unbound - първият комерсиален продукт от поредицата, запазва простия дизайн на оригинала, добавяйки повече възможности на пистите, цялостен режим "история", както и екстри за любителите, които искат да споделят с другите своите творби. Отново търпението е ключово, за да успеете да преминете през вбесяващите загадки, както и за да успеете да създадете свой собствен дизайн, с който да измъчите всички фенове. Геймплеят по правилото "проба-грешка" може от време на време да е изтощителен, но пък поражда непреодолимо чувство за велико постижение, когато най-накрая измислите начин да минете тази изключително трудна писта.

Line Rider 2: Unbound е хибрид между 2D състезателна игра и пъзел. Вашата задача е да преведете смелото момче на шейна през поредицата от все по-трудни и сложни писти. Но нямате директен контрол върху малкия юнак. Вместо това се налага да попълвате липсващите части от пистата, за да му помогнете да стигне до края жив и здрав, докато в същото време се съревновавате с физиката и гравитацията. Трудността в началото на играта нараства много бързо, особено ако никога не сте играли оригиналната игра. Поставят ви на пистата и ви се казва да събирате монетите, за да минете нивото, но много малко ви се обяснява точно как да постигнете поставената задача. Ще трябва доста да експериментирате, преди да усетите механиката на играта, но след като веднъж се справите, вече щастливо ще правите криви, по които да летят вашите състезатели, за да минете по привидно недостъпните пътища или през шеметни лупинги.

Режимът "история" е този, в който ще се наложи на новобранците да се съсредоточат, преди да се осмелят да се пробват с инструмента за създаване на нива. Имате готови писти, просто от тях са махнати някои части. В тези липсващи части се налага да сложите дадените ви парчета от писта, за да задържите своя състезател в движение. Нормалната линия просто ви дава нормално действие на гравитацията, а тези за ускорение или забавяне пряко влияят на инерцията на вашия ездач, а чупещите се линии просто изчезват, след като се докоснете до тях. Можете ръчно да рисувате линиите си, ако искате, но ще имате повече успех, ако просто огъвате правите линии с инструмента за закривяване.

Отвореното естество на пъзелите в играта ви дава възможност да правите наистина брилянтни решения, но освен това набляга прекалено много на стратегията проба-грешка. Системата на физиката може да бъде прекалено чувствителна, което може да доведе до нежелан резултат от всяка малка неравност по пътя. Поради това решенията на пъзелите често включват построяване на едно решение, след което постоянно се налага да го нагласяте, за да успеете да преминете даден участък от терена. Тъй като няма правила за това как точно да прекарате своя ездач през финиша, в крайна сметка се оказва изключително отплащащо се да направите луди лупинги или да се приземите успешно след привидно смъртоносен скок. Но често се оказва изключително отчайващо да правите дребни промени на линиите си, докато не уцелите точната траектория, за да прескочите дълбоката яма. Проблемът се усложнява в по-късните нива, когато ви се дава втори ездач, което ви кара постоянно да превключвате между пистата, докато се опитате да координирате едно безпогрешно преминаване през наистина лудите нива.

Ако се уморите от многобройни опити да решите понякога изтощителните предварително направени нива, можете да си направите свое собствено, с което да впечатлите обществото на ездачите на линии. Инструментите за редакция са невероятно мощни, позволяват ви да навържете възможно най-садистичния дизайн за плъзгане, който можете да измислите. Налага се да решите своя пъзел, преди да можете да го качите на сайта на играта, което цели да не се случи така, че много хора да играят нива, които не могат да бъдат решени. Но всъщност голяма част от стойността на тази игра е точно в този режим. Оригиналната игра за браузер имаше прости инструменти за създаване на нива, които губеха на хората много часове, за да направят едно ниво. С повече различни видове писти и възможността да споделите своята работа, това би трябвало да е достатъчно да задоволи всички върли фенове за дълго време.

Графиката на Unbound е толкова опростена, колкото и геймплеят, но в същото време е и много изумителна. Независимо от анимирания вид, въздействието на особено гадна катастрофа е изключително приятно. Самите ездачи показват изненадващо количество болка, когато се блъснат в стени или си шибнат главата при някой лупинг, което ви радва, независимо че в същото време се опитвате да решите загадката. Физиката е наистина внушителна - всеки ездач ще реагира на неравностите по пътя, бързата промяна на скоростта или склон към нищото с изключителен реализъм. Макар че никога няма да изчезне "проба-грешка" естеството на пъзелите, все пак когато напълно разберете как вашият ездач реагира на препятствията, цялото преживяване става много по-предсказуемо и възнаграждаващо.

Трудно е да се откопчите от примката на Line Riders 2: Unbound след като веднъж сте се зарибили. В тази привидно проста игра има невероятно дълбочина, която ви кара да губите часове в опити да преминете дадено ниво или да затрудните своите приятели с вашето творение. PC версията е малко по-добра от тази за DS, защото последната страда от трудното управление, но общо взето преживяването е почти еднакво. Срамота е, че повечето пъзели разчитат явно на тактиката "проба-грешка", а не на умелото поставяне на линии, макар че и трудността в началото на играта нараства прекалено бързо в началните етапи. Ако имате търпение, за да се научите на коварството на създаването на пистите за пързаляне, то в този пакет ще намерите много, което да ви заинтригува.

Том МакШеа, GameSpot

Положителни впечатления:
Физиката е изненадващо реалистична; когато най-накрая измислите как да минете дадено ниво, ще се почувствате чудесно; прекрасни инструменти за създаване; лесно е да се споделят нива през Интернет.

Отрицателни впечатления:
Прекалено честа игра от вида "проба грешка"; висока трудност; двама ездачи едновременно не са много забавни.