Mass Effect

Епичната космическа сага на BioWare се появи за PC и си тежи на мястото.
В много аспекти Mass Effect чудесно би могла да се впише в поредицата ролеви игри Star Wars. Все пак, това си е класическа космическа опера, в която има незабравими извънземни, дроиди убийци, както и социален ред, който има за цел да пази баланса в цялата галактика. Освен това има и една подробност - BioWareвече имат впечатляваща история с подобни успешни заглавия . Но ако това бе една Star Wars игра, Mass Effect никога не би била толкова интересна, колкото наистина е. Това е така, тъй като самото откриване на нови и неизвестни неща за тази вселена си има своето очарование, а Mass Effect реално ви предлага една наистина поглъщаща ви галактика, изпълнена с истории и загадки.

Ще започна с едно откровение: Изиграх Mass Effect за Xbox 360 миналата година и още тогава това си бе една интересна и поглъщаща игра. PC версията е подобна по отношение на съдържанието, но въпреки това играта ме заангажира, а вселената й успя да ме очарова. Всъщност, успях да видя всичко, което не успях на Xbox 360, в PC версията, като множеството странични куестове, за които дори и не съм подозирал. Така че дори и да сте играли Xbox 360 версията на играта, все пак има доста, което да преоткриете в PC версията. Освен това можете да се порадвате на детайлните графики, по-бързото зареждане, повече място за запис, отколкото може да ви потрябва, както и прецизността на управлението с мишка и клавиатура, а това са само някои от екстрите, предлагани от тази версия. А ако досега не сте играли Mass Effect, то какво чакате?

Има толкова много причини, поради които Mass Effect е толкова привлекателна. Има типичната BioWare-ска история. Това означава, че има загадка, която е толкова добре измислена, че накрая всичко си идва на мястото с едно заключително разкритие. И освен това играта е дело на фенове на научната фантастика и е направена за любителите на научната фантастика. Има толкова много елементи, които са заимствани от десетилетията научна фантастика и филми. Освен това в много моменти ще ви напомня Star Trek или Aliens или Firefly или някои от ранните филми на Джон Карпентър (и електронната музика е толкова в стила на Carpenter). Играта дори е направена с един филмов „зърнист„ ефект, което я прави да изглежда като един фантастичен филм от 70-те или 80-те години на миналия век.

Ето и предисторията на Mass Effect: Няколко хиляди години в бъдещето човечеството се присъединява към галактическото общество, след като намира извънземна технология на Марс, която отваря пътя към звездите. Ние, арогантните хора сме считани за твърде амбициозни от подобният на ООН Съвет, в който членуват множество извънземни раси. Вие сте в ролята на командир Шепард, военен от обединените земни сили, а от BioWare ви позволяват да поемете ролята на герой от мъжки или женски пол. Имате предварително заложени герои, от които можете да избирате или пък можете да си създадете герой по ваш вкус.

Когато отцепил се „призрак” – специален агент на една от агенциите на Съвета атакува човешката колония на Eden Prime, на вас е поставена задачата да го заловите. Но това не е толкова просто, тъй като в крайна сметка ще се сблъскате с такива проблеми като галактически геноцид. Така че трябва да попътувате из галактиката в един много як космически кораб, да опознаете извънземни светове, да участвате във футуристични престрелки, за да разкриете огромната мистерия. Освен това имате и много герои – както хора, така и извънземни, които ще се привържат към вас, като Wrex – подобна на крокодил машина, който има доста непреклонен и сардоничен характер. И това не би било игра на BioWare ако нямахте и възможности за флирт.

В играта имате доста свобода, за да можете да се насладите на развитието на историята. BioWare ви предлага общо взето два пътя за развитие: да бъдете добър и порядъчен (образцов път) или да сте безпощадни (пътят на отстъпника), а понякога възможностите за избор, които ви се предлагат, могат наистина да ви влязат под кожата. Mass Effect се справя блестящо със задачата да ви представя симпатични герои, чиято съдба в последствие трябва да решите вие. Това може да са както членове на екипа ви, така и голям брой невинни същества, които ще срещнете по пътя си.

Освен това ще се занимавате в голяма степен с пътешествия и битки, като ще трябва да обикаляте пеша доста големи пространства, да шофирате из извънземните планети, както и да се биете в врага с разнообразни фантастични оръжия и брони. Точно тук PC версията блести в сравнение с тази за Xbox 360, тъй като ви се предлага нов тактически интерфейс, който ви позволява да командвате отделно двамата си помощници. Освен това имате доста добър toolbar с бутони за бързо изпълнение, на които можете да сложите специалните си умения, като така лесно да ги изпълнявате само с едно натискане. Това води до много по-добро тактическо управление по време на битка. Прецизността на мишката и клавиатурата помага доста, но това все пак не е изцяло екшън игра, така че няма особено значение дали ще успеете да уцелите противника в главата. По-важни са статистиките на героя ви, както и на вашите оръжия. Все пак успях да мина през повечето от битките още при първия си опит, което не мога да кажа за Xbox 360 версията на играта, където се случваше много често да умирам.

Бойната система в Mass Effect е динамична и сложна. Можете да играете и като войник, което означава, че играта е като шутър от трето лице, където се налага да се прикривате, за да се скриете от вражеската стрелба, а от време на време да се показвате, за да отговорите подобаващо. Но другите класове ви позволяват да използвате някои био и технически сили. Вие или вашите съюзници можете да използвате умения, които могат да запратят врага във въздуха, както и да го направите на кайма. (В играта има доста физика, така че ако натъпчете някой с много куршуми, той буквално ще литне). Освен това има и интересна система за оръжия и брони, които имат слотове за подобрения за почти всичко, включително и различни видове амуниции. В същото време, ако не сте почитател на екшъна или пък нямате бързи рефлекси, Mass Effect прощава доста грешки, тъй като можете да спирате на пауза по всяко време, за да дадете заповеди на своите съотборници или пък за да се поровите из настройките на играта и да си пуснете по-голям кръст за прицелване.

Ако има от какво да се оплачем от Mass Effect, то това е, че много от страничните куестове използват една и съща формула: идете до планетата X, кацнете в Mako ровъра, след което обиколете докато намерите своята цел (която обикновено използва дори и дизайна на предната цел от предишната мисия), след което трябва да избиете всичко наоколо и сте готови. Няма голямо разнообразие, но все пак плюс за Mass Effect е това, че тези мисии са доста бързи, така че няма много да ги намразите. И макар, че играта завършва по прекрасен начин, все пак този край изглежда твърде прибързан. От BioWare не държат в тайна, че тази игра е само първата глава от трилогията Mass Effect, така че компанията си пази интересни истории за следващите игри. А може проблемът да е просто в мен, но като че ли преди игрите на BioWare бяха по-дълги от Mass Effect. Например основната история на Mass Effect би била само една глава от Baldur's Gate или Neverwinter Nights. Така че за добро или лошо, Mass Effect ще ви остави с едничкото желание за още.

В Mass Effect има вграден часовник, затова знам, че ми бяха нужни 19 часа и 9 минути, за да премина през цялата игра. Разбира се, играл съм Mass Effect и преди на Xbox 360, така че можах да премина набързо през историята на играта. Ако подходите към играта с по-бавни темпове и се отдадете на повече опознаване, вероятно ще можете да увеличите игралното време с още 10 или 15 часа. Освен това играта си заслужава да бъде преиграна. Всъщност самата игра ще ви окуражи, тъй като след като я превъртите, можете да я започнете отново, използвайки героя си с високо ниво, с който сте я превъртели. Това означава, че ще си запазите целия опит и уменията, както и оръжията и екипировката. А можете да си направите нов герой и да се движите по друг път. (Има уникални куестове, в зависимост от това каква предистория сте избрали за героя или дали сте поели по „добрия” или по „лошия” път). И накрая, имате и доста постижения, които можете да се опитате да направите, но за съжаление нямате Games for Windows - Live постижения, а това означава, че дори и да постигнете нещо впечатляващо в играта, това няма да се отрази на gamerscore-то ви.

Както може да се очаква, PC версията на играта има доста по-добра графика от тази за Xbox 360, стига разбира се да имате добра машина. Аз играх на двуядрен процесор с видео карта Nvidia 8800GTX и играта вървеше без проблеми на резолюция 1680x1050. Честотата на кадрите бе доста стабилна, макар че имаше редки моменти на засечки. Бях изненадан от това колко висок процент от процесорната сила използва играта, тъй като при игра и двете ядра на процесора бяха натоварени на максимум. PC версията не предлага кой знае какви графични ексти, а са използвани същите текстури, но все пак всичко е много по-красиво на PC екрана, отколкото на HD телевизор. А и проблемите с текстурите, които присъстваха при Xbox 360 версията, сега за PC са почти изцяло оправени.

И звукът в играта е много добър, особено на surround sound система. Актьорското озвучаване е просто прекрасно, тъй като големият брой герои са озвучени с различни гласове и наистина успяват някак си да направят героите по-реални. От време на време ще познавате гласа на Кийт Дейвис – в ролята на известния капитан и Ланс Хенриксон в ролята на адмирала, като в по-голямата част от BioWare са използвали услугите на професионалисти при озвучаването. И не само самото изпълнение е важно, но и това, което казват актьорите е интересно и майсторки написано. Главните неигрални герои имат затрогващи истории – истории, които са вписват прекрасно в историята на самата вселена. Музиката също е мощна и натрапчива, като електронните теми са уловили мрачното и самотно естество на космоса, но също така могат и да увеличат адреналина ви по време на битка.

Не можем да кажем, че Mass Effect се чувства като порт, така че не се вманиачавайте във факта, че играта се появи преди шест месеца за Xbox 360. Интерфейсът е такъв, сякаш играта е правена за PC, а освен това има огромно количество подобрения, които никога няма да се появят в Xbox 360 версията, като например подобрената система за предмети. Освен това е добре, че разработчиците са предоставили голямо количество слотове за запис, което е значително подобрение в сравнение с Xbox 360 играта. За конзолата често се налагаше да се записваме върху стари записи, което правеше връщането назад, за да експериментираме с различни нишки на историята, много по-трудно.

Заключителни коментари:

Не е нужно да казваме, че BioWare си остава един от на-добрите производители на ролеви игри за един играч, а Mass Effect само затвърдява това впечатление. Тази игра с лекота можем да класираме като една от най-добрите ролеви игри на тази платформа за последните години, предлагаща ни прекрасна нова вселена, забавна смес от екшън и ролева игра, както и задълбочена и интересна история. Ако ви харесва научната фантастика или космическите сериали, то трябва задължително да поиграете. Очакват ви десетки часове прекрасни открития, както и една очевидна любов на разработчиците към научната фантастика.

Джейсън Окампо, IGN AU