Age of Conan: Hyborian Adventures

Въпреки някои технически проблеми, задоволяващата желанието ви за насилие Age of Conan е една от най-добрите онлайн ролеви игри, които можете да играете в момента.

Както си ги представят от разработчика Funcom, тучните зелени земи на Кимерия са изпъстрени с набучени на колове трупове, от които се хранят гарваните. Те ни радват едновременно с необятността си и с аромата на смърт. Така ви се представя сцената за една от най-добрите от появилите се през последните няколко години онлайн ролеви игри. Игра, в която плодородните земи и безплодните пустини изпъкват с кръвта на хиляди острозъби глигани и на огромни богомолки. Age of Conan: Hyborian Adventures е рай за изследователя,; земя, предлагаща великолепни и зловещи изненади в дълбините на оживените си градове и зелени ливади. Дали ще бъде застрашителна пирамида, криеща смъртоносна тайна или леговище на паяк, скрито потайно сред скалистите хълмове, гледките са впечатляващи и удивителни, а блестящата история, която поддържа този огромен рай, е зряла и достатъчно варварска.

Но доста вероятно е тези красоти да не ви направят впечатление, тъй като Age of Conan е най-бруталното и задоволяващо долните ви страсти MMOG на пазара, благодарение на уникалния поглед към битките, интересните истории в куестовете, както и безкомпромисното пълно развитие. Освен това играта ви предлага темпо, което рязко я отличава от всички конкуренти, въвеждайки ви в света на Хибория бавно като за контраст съпоставя движените от историята куестове за един играч на по-стандартните отборно ориентирани изследвания на света и традиционните куестове. По време на престоя ви в Tortage – първоначалният град за героите с ниско ниво, мисиите ви се представят с помощта на сцени, направени с енджина на играта и озвучени от актьори, които ви запознават със света и ви показва интриги в сюжета, които продължават дори след като напуснете пиратското пристанище и се отправите на пътешествие в дивата пустош. За съжаление на повечето от куестовете в Tortage им липсва актьорското озвучаване, но самите истории са прекрасно написани. И макар че е истина, че голямата част от тях са стандартни за жанра – убий тези врагове, събери тези предмети и т.н., все пак те ви се възлагат от доста интересни герои, които имат много интересни истории за разказване. Ще срещнете млада жена, която крие своята бременност (ще се запознаете и с противните обстоятелства около нея) от своя арогантен баща; ще спасите принцеса, която се оказва доста по-различна, отколкото очаквате; ще разпитвате заподозрени в убийство. В Age of Conan не трябва да прекъсвате интродукциите на куестовете, без да ги прочетете; ако го направите, може да изпуснете някои от най-изящните моменти.

Разбира се, преди да започнете да опознавате света около вас, се налага да изберете своя аватар и да определите неговата раса и клас. Козметичната част при създаването на героя е доста добра, позволява ви да променяте дължината на носа, да избирате татуировки, както и да си поиграете с много други опции. Вашето виртуално аз може да е родом от Стигия, Аквилония или родината на Конан - Цимерия. След това се налага да си изберете един измежду дузината различни класа, макар че не всеки клас е достъпен за всяка от расите. Всеки клас влиза в един от четирите архетипа, така че независимо дали ви харесва да се криете в сенките, да стопявате враговете със свръхестествени огнени топки, да изтръгвате сърцето на ледения гигант и да го хапвате сурово, ще има клас, който да допадне на стила ви на игра. Повечето от класовете са добре представени в играта, така че няма да е рядкост да срещнете демонолог и тъмните му слуги, които се мотаят около него или пък да видите електрическите магии Tempest of Set в далечния хоризонт.

Битките не са от типичния тип "кликаш и чакаш", както е в повечето MMO игри. Замахването с меч или стрелбата с лък изисква повече от просто натискане на бутона на мишката; налага се да използвате цифрите на клавиатурата (а на по-високите нива също и бутоните Q и E), за да замахнете с ръка в съответната посока. Като се има предвид, че вероятно ще се биете с врагове около вашето ниво, не можете просто безразборно да натискате по клавишите и да очаквате ръмжащият срещу вас звяр да падне сам. Всъщност чудовищата могат да се предпазват от вашите удари, така че се налага да съсредоточите вниманието си към незащитената им страна, където ще им нанасяте повече щети. Имате си и свои движения за защита, които можете да променяте по време на битка, макар че вероятно няма да използвате тази възможност, тъй като вероятната печалба от това предпазване е толкова малка, за да си струва усилието да натискате съответните бутони.

Колкото по-високо ниво сте, толкова по-активни трябва да сте в битката, особено ако искате да правите комбота. Комбинациите от удари и магии не изискват натискането на един бутон, а на няколко последователно, а колкото по-високо ниво комбо искате на направите, толкова повече бутони се налага да натиснете. Доста е лесно да направите комбинация от два удара, но когато се изисква от вас да направите комбинация от четири, осъзнавате, че трябва да внимавате и да гледате какво пише на екрана. Комбинациите, ако уцелите точното време, могат да доведат до смъртоносни удари, които изглеждат и звучат зловещо и никога не губят своето страховито и задоволяващо очарование. Дори и когато не се получи завършваща комбинация, все пак може да успеете да вкарате меча си директно в торса на войника или пък да свалите магьосника Vanir като го запратите няколко метра назад със зашеметяваща магия.

Битките са достатъчно интензивни и завладяващи, за да ви накарат да се движите напред, дори и да правите неща, които лесно могат да се определят като мъчителни. Много от това е свързано с различните роли, които един клас герой трябва да играе в една група - има дори класове, които са предназначени за лекуване и поддръжка. Класът Herald of Xotli може и да не е супер силен в нападение, но лекуващата кръвна яма, която може да поставя, се оказва голямо предимство за група играчи, които са близо до загуба. Добре е да имате около вас и Bear Shaman, който е много полезен с подсилващите си и лекуващи магии, но той е по-ефективен, когато използва melee комбинациите си насред хаоса, докато се промъква по фланговете. Тези разнообразни умения водят до това, че не само динамиката в групите е по-добра, отколкото в другите онлайн RPG-та, но и голяма част от класовете предлагат доста успешна единична игра.

Единичните куестове в играта ще ви помогнат да преминете през първите 20 нива и това не е единствената новост в темпото, наложена от Age of Conan. Например можете да научите умения за производство чак когато стигнете 40 ниво. Макар че е ясно, че играта набляга на битките, все пак не бихме се отказали от някои занимания като изработване на предмети още в ниските нива, особено като се има предвид, че можете да събирате ресурси още преди да можете да ги използвате. Перспективата за нова плячка, която често е мотивацията, не е толкова вълнуваща, колкото се надявате. С покачване на нивото ще осъзнаете, че малко от намерените предмети си струват, а като се има предвид доста ограниченото място в инвентара (дори след закупуването на допълнителна торба), може да направи от намерените предмети по-скоро неприятност, отколкото удоволствие. Появата на нови умения също е някак непоследователна, тъй като вместо да ви донесе изцяло нова магия, често покачването на нивото ви дава просто по-силна версия на вече позната магия или комбо. За щастие точките „подвиг”, които започвате да печелите след 10 ниво, могат да се използват за нови умения и за подобрения в едно от трите специализирани направления за развитие.

И все пак, всичко се прави за битките, независимо дали предпочитате да убивате тарантули или други играчи. Ако изберете да играете на свободен за всички сървър – играч срещу играч, се пригответе за доста нерви. На тези сървъри ще мрете много често, ставайки жертва на стрелци, които са се окопали, стремящи се да завоюват точки от даден вид животни и от "съсипвачи", които се радват на възможността да се погаврят с новите играчи. Но ако предпочитате да избегнете проблемите в подобни сървъри, имате вариант да го направите. PVP битките на инстанции са най-непосредствения резултат от магьосническите ви умения. Можете и да играете team deathmatch или capture-the-flag варианти срещу други хора, просто като се впишете в списъка за участие в мача. След като се съберат достатъчно играчи, ще бъдете прехвърлени на картата за жесток и интересен сблъсък, който може да се превърне в най-добрия вид контролиран хаос. Жалко е, че няма повече различни карти за тези игри, но гъвкавостта на класовете в Age of Conan, както и кървавото естество на тези мачове, правят всяка игра различна.

Към момента все още не е ясно как най-рекламираните неща в играта като PVP битките и обсадните действия на гилдиите ще функционират. Те определено имат потенциал, макар че най-големите битки ще са предназначени само за най-големите гилдии, а все още се очаква да видим подобни събития. Но вече е ясно, че за да построите своя кула и да я задържите, вашата гилдия трябва да има доста членове и пари. По всяко време ще имате доста пари за стандартните нужди в такива игри: оръжия, брони, отвари и т.н. Построяването на кула обаче е невероятно скъпо, което е прекрасен начин да е сигурно, че големите обсадни битки ще бъдат територия само на елита, но ако се надявате да основете новобранска гилдия, имайте предвид, че възможността да построите и задържите своя голяма кула е много малка. Ако предпочитате да продължите своите приключения до по-високо ниво и тогава да се впуснете в обсадните битки, ще осъзнаете, че потокът от нови неща в играта става забележимо по-бавен, докато бавно достигате до максималното в играта ниво - 80.

Но дори и в светлината на тези дефекти, Age of Conan е приятна и забавна игра, която повече от всяко друго онлайн RPG през последните години притежава доста силно усещане за пространство. Определено има голямо разнообразие в природата и подземията, но дори и в най-ярките райони няма как да избегнете чувството на потиснатост. Ще видите как, приближавайки се към кулата на Thoth-Amontower и чувайки жуженето на комарите, чувствате влагата на мочурищата Purple Lotus. Битките по естествен начин присъстват на тези места, сякаш супер нагнетената атмосфера трябва да бъде поотпусната чрез разпорването на плът с нож. Битките механически изглеждат и звучат прекрасно, но в богатия контекст на Hyboria, това е още по-вдъхновяващо.

Графичният дизайн е крайъгълният камък на успеха на тази игра. Tortage – първото ви местообитание, създава у вас внушително първо впечатление, но изобщо не може да се сравнява с плътната небесна линия на Tarantia или с гледката на бързите водопади на цимерийските хълмове. Енджинът на играта рисува всички тези райони с невероятни подробности, използвайки натруфени текстури и разкошни светлинни ефекти. Age of Conan е най-красивата и технически впечатляваща MMO игра, която можете да намерите в момента на пазара, макар че се изисква доста мощна машина, за да се насладите на всички красоти на Hyboria, а дори и тогава графиката понякога е странна. Има дефекти в пикселните шейдъри, различни проблеми с насичания, както и други забележими досади. Освен това честотата на кадрите забележимо спада в по-населените райони, така че едно посещение на пристанищния град Khemi може да е по-дразнещо, отколкото едно пътуване през по-спокойната провинция Khopshef. Освен това, към момента на написването на това ревю, все още се очакваше стартирането на поддръжката за DirectX 10. Ако приемем, че имате видео карта, която да го поддържа, постоянно ще се наслаждавате на гледката.

Звукът в играта е перфектен. Саундтракът не е така вездесъщ както в предишната MMO игра на Funcom  - Anarchy Online, но е също толкова великолепен, предлагащ туптящи барабанни басове при по-драматичните сцени и създаващи настроение, когато например разглеждате идиличната долина Conall. Особено се откроява красивата и спокойна вокална композиция, която чувате в граничните царства. Виковете, звънът и блъскането на битките перфектно пасват на ужаса от съпътстващото плискане на кръвта, а дори и малките ефекти, като звукът на стъпките ви, докато вървите по снега, са точно на място. Актьорското озвучаване, макар и ограничено главно в първите 20 нива, е също толкова прекрасно.

Age of Conan има доста още да расте, а и има някои проблеми, които се налага да се оправят, но дори и така играта предлага приключение, изпълнено с герои и техните прекрасни истории, което си заслужава да видите. Системата на битки прекрасно пасва на куестовете за възрастни и е една от най-добрите игри, които сме виждали в онлайн RPG. Независимо от съществуващите проблеми и бъгове, Age of Conan е забележително забавно приключение в тъмния и предназначен за възрастни свят на зверове и бруталност.

Кевин ВанОрд, Gamespot


Положителни впечатления:

  • Зрял и великолепно направен свят, който е наистина удоволствие да опознаете
  • Вълнуващите битки ще задържат постоянно вниманието ви
  • Много от куестовете са прекрасно написани и имат емоционално въздействие
  • Разнообразните класове герои правят отборната и единична игри еднакво жизнени
  • Можете да изтръгнете сърцето на вашата жертва и да го изядете.


Отрицателни впечатления:

  • Множество бъгове в сървърния и клиентския софтуер
  • Липсват дейности в играта, които не са свързани с битки, а биха спомогнали като цяло
  • Различни проблеми с темпото и други малки пропуски.