AVENCAST: Rise of the Mage

Avencast балансира екшън ориентирания и традиционния RPG жанр по-добре, отколкото очаквате.

Да се опише Avencast: Rise of the Mage е малко трудно. Тази ролева игра разчита на WASD контролите, но пък непрекъснатият екшън, характерен за традиционното RPG, го няма. Куестовете са стандартните "иди и донеси", макар да са освежени от пъзел игри. И докато сюжетът се свежда до Dungeons & Dragons клишето - да спасим света, играта започва с отегчен магьосник - тинейджър, вършещ работата си. След толкова много експериментиране със смесване на различни жанрове, ще ви е много трудно да разберете какво точно са се опитвали да направят разработчиците, макар че едно нещо не може да се отрече - тази каша от RPG стилове всъщност е забележително добра.

Визията и усещането на Avencast много наподобяват тези на оригиналната Neverwinter Nights. ClockStone започнаха да разработват играта преди четири години, така че може да усетите следите на старата школа. Това се вижда най-добре във визията, която не е на нивото на една модерна игра. Моделите на героите и чудовищата са претрупани с квадратни очертания, анимацията сякаш е с роботи, а повечето куестове се изпълняват в посредствени подземни коридори. Нищо тук не може да се нарече грозно, просто е скучно и монотонно. Поне страхотно оцветените светкавици придават на повечето сцени зловещ привкус, настроение, породено от често страховитата музика.

Историята е типична за класическа ролева игра. Играете с млад магьосник, който учи в магическата академия на Avencast, която напомня Hogwarts и фантастичния свят на D&D. В началото почти нищо не може да промените по героя си, просто си избирате име. С вдигането на нива ще можете да разпределяте точки, увеличаващи отделните атрибути и добавящи магии към арсенала ви. Атмосферата в стил "Хари Потър" е ограничена само до първата част от играта. Историята ви хвърля в не особено оригинални територии, в които ще спасявате света от демони, точно след като сте доказали своите магьоснически умения, след като сте прочистили от злото една крипта и сте изпълнили доставки за няколко избрани професора. Макар играта да не е англоезична (ClockStone е австрийска компания), озвучаването е доста умело.

Сигурно очаквате Avencast да се играе като обикновена Dungeon игра. Но ето тук играта излиза от рамките. Като начало в битките са включени избягващи маневри. Вместо да кликате върху всички скелети, духве, огромни раци и други гадини, с които играта играта залива нашия скромен магьосник, може да преминете по-бързо през битките използвайки WASD копчетата. Повечето противници също имат далекобойна атака и правят доста поражения по време на меле битките, което не ви позволява да се правите на Конан и да профучите през чудовищните тълпи. Вместо това подскачате наоколо като акробат, избягвайки снаряди от запалени черепи и камъни и правейки магии с десния бутон на мишката.

Арсеналът ви ще се увеличава с магии от три магически школи. Blood (кръв), soul (душа) и summoning (призоваване) магии могат да се получат чрез точките, които получавате всеки път, когато вдигате ниво и се правят в битка чрез комбинация от копчета. Някои от тези комбинации са доста трудни, макар че тези, които не си падат по аркадния стил, могат съвсем спокойно да саместят комбинациите с едно копче. Без значение как избирате да ги правите, магиите от Blood и Soul категориите не се различват много. Blood магиите са по-низши и мръснишки, а Soul магиите са предназначени повече за убиване от далечна дистанция, но ефектът на повечето е един и същ. Освен това вие сте магьосник, а не боец, така че стоенето на страна от физическата опасност и избягването на тежките меле битки е абсолютно необходимо без збачение какви магии ще решите да използвате.

Битките обаче може да са и досадни, дори и с всичкото това хвърчене наоколо. Повечето от чудовищата са доста трудни за убиване, освен ако не поемете риска да се доближите до някое и не го замерите с тежко меле оръжие (най-вече магически жезъл), така че най-лесно е да стоите настрана и да замеряте лошите с някоя от атаките на десния бутон на мишката. За да си подсигурите победата, ще трябва наистина да забавите играта. Убиването на много същества изисква поне две дузини кликове с десния бутон. Дори и по-силните магии трябва да се кастват много пъти преди гадовете да умрат. За това са направени някои компенсации, като например редуциране цялостния брой на чудовищата. Тук няма да се биете с армади от зверове, както е в други ролеви игри като Diablo и Titan Quest. Но когато затънете в блатото на поредица от дълги битки, това понякога наистина ще ви убие хубавото усещане на куестовете.

Странният интерфейс не помага много. Разни стени и елементи от околната среда често ви препречват погледа по време на битка. Камерата може да се мести доста лесно, но може и да се нагласи да следва гърба на героя ви през цялото време, макар че понякога битките са с такава голяма скорост, че ще трябва да се борите предимно с камерата, а не с подземните злодеи. Постепенно играчът свиква да управлява движенията с WASD бутоните, като трябва да знаете, че героят винаги е с лице към курсора на мишката. След като веднъж свикнете с тази идея наистина ще фучите с магьосника си в битките. Но е ужасно дразнещо през първите няколко часа, тъй като никоя друга RPG игра не комбинира работата с мишка и клавиатура по този начин. Понякога колебанието може да препречи пътя на бойните маневри. Не можете веднага след като сте изстреляли магия с десния бутон да паднете на земята и да се претърколите, така че ще трябва да си осигурите малка пауза между атака и защита. Не е кой знае колко сложно, щом веднъж свикнете с това, но в началото може да ви попречи малко в битките.

Многото загадки помагат да се разсее монотонността. Във всяко подземие в Avencast има загадки, било то малки или големи, което създава усещането, че сте се заловили с някакво важно изпитание, макар то да е някаква доставка или убиване на бос. Героят трябва да събере руните, необходими за завършването на надпис върху олтар; стъпва внимателно по платформи, изографисани с букви и символи, които трябва да се активират по специален начин; отслабва недосегаемо същество с лъчове светлина от манипулативен телескоп. Не всички пъзели са трудни, макар че всички изискват достатъчно мислене, което да не ви позволява да се съсредоточавате само върху екшъна. Никъде не се дават решенията на загадките, така че често ще трябва да експериментирате с разни ръчки и подобни други вместо просто да четете книги, предлагащи ви решенията, както е в другите ролеви игри. Многото загадки имат за цел да ви потопят по-надълбоко в света на играта и да почувствате това заглавие като истинско RPG, а не като hack-and-slash, въпреки аркадно-ориентираните битки.

Макар Avencast: Rise of the Mage да се появи миналата есен по магазините почти безмълвно, тя заслужава повече внимание. Някои от проблемите с интерфейса и битките не позволяват на играта да достигне статуса на класика и все пак тя е забавна и иновационна, тъй като смесва различни RPG жанрове, а това със сигурност ще се хареса на фенове, търсещи подобно заглавие.

Брет Тод, Геймспот


Положителни впечатления:

  • Иновационно смесване на традиционния и екшън ориентирания RPG жанр
  • Бойната механиката е в аркаден стил
  • Многото пъзели оживяват историята в играта


Отрицателни впечатления:

  • На места битките стават малко монотонни
  • Няколко дребни проблема с интерфейса и камерата