Jack Keane

Jack Keane е цветна анимирана приключенска игра, която ви изпраща във времената на Британската Империя от 19-ти век.

Студиото Deck 13 Interactive доказва, че играта Ankh от 2006 г. не е случайност. Следващата игра на германския разработчик - Jack Keane е толкова цветна и забавна, колкото е едно пътешествие на Disney през древен Египет. Това в същото време е една от редките приключенски игри, които са подходящи както за деца, така и за възрастни. Двете игри всъщност си приличат много в почти всеки аспект: със своят як хумор и безгрижната си храброст, която е изместена с няколко хилядолетия напред във времето. Разчитаща на вече почти изчезналите, супер традиционни загадки, играта е малко отклонение от очакваното, но тези старомодни главоблъсканици няма да ви затруднят много.

Историята се задвижва от едно изключително морско приключение. Вие сте в ролята на Jack Keane – британски наемник, подобно на Хан Соло, на който е поставена задачата да помогне на таен агент на тайните служби на Нейно Величество да стигне до едно доста странно звучащо място в Индийския океан – остров Tooth (Зъб). Изглежда лудият Doctor T заплашва да разруши чаените плантации в региона - естествен дразнител за всеки британец, който в такава ситуация би се чудил какво ще пие с бисквитите си. Всичко това се развива в 19-ти век, когато Британската Империя е толкова голяма, че слънцето никога не залязва над владенията й, така че се пригответе за много превземки, шапки с цветя и ексцентрични мустаци. Всичко, което ви напомня на класическата поредица Monkey Island на LucasArts, не е случайно, а Jack ще разплете кълбото от интриги, което става все по-смахнато, за да разбере какво е намислил злият Doctor T. Ако сте играли която и да е от тези чудесни стари point-and-click игри на Lucas, то тази игра ще ви настрои носталгично и ще се чувствате в свои води, дори когато се сблъскате със супер маймуните и растенията-канибали на лудия доктор.

В някои моменти историята може да е твърде заплетена и като че ли малко детинска. На играта със сигурност й липсва сериозната нишка от старите LucasArts игри. Хуморът някак не е уцелил целта, което вероятно няма много да ви изненада, като се има предвид, че е много трудно да разсмеете човек, който в същото време играе видео игра. Но все пак ще видите някои интересни моменти, включително и весела викторианска версия на така популярната в наши дни нигерийска измама, няколко страхотни шеги за Star Wars, подобен на Clouseau таен британски агент, както и технология, сходна на тази на Flintstones – задвижвана от маймуни електроцентрала.

Графиката е супер, в стила на класическите неделни сутрешни блокове от анимационни филми, с много паднали брадички, изскочили очи и ненормално уголемена архитектура, така че старомодно сантименталният сценарий е добре измислен. Актьорското озвучаване е подходящо превзето, с много често превзет акцент. Странното е, че сред героите със странен акцент не е включен самият Jack Keane, който е озвучен от американец, въпреки факта, че е роден и отрасъл в Лондон от 19 век. Това е доста странно, особено като се има предвид, че почти всеки друг в играта говори със странен английски или индийски акцент, като че ли взети направо от някои от скечовете на Monty Python.

Загадките са старомодни. Пред Jack Keane се поставят много традиционни point-and-click предизвикателства, които на места са малко объркващи. Но поне, все пак са в някакви разумни рамки и бавно стават по-трудни. В момента, в който станат прекалено трудни, вече ще сте свикнали с логика на тази приключенска игра. В крайна сметка всяка главоблъсканица има решение, което е напълно естествено. Искате да нахраните някое растение-канибал? Идете да го подмамите с верига от наденички. Пътят е блокиран от лиани? Развъртете вярното джобно ножче на Jack. Искате да поправите задните светлини на слонското такси? Просто вземете най-добия конфитюр на баба, съкрушен от несподелена любов човек, който иска да е пират и червен чорап и ... е добре де, не всичко в играта е напълно логично. И все пак има достатъчно логика, дори повече отколкото в повечето стари приключенски игри. Дори и по-трудните загадки могат лесно да се налучкат, просто като внимателно наблюдавате какво се случва и експериментирате малко.

Трябва да нямате никакво чувство за хумор, за да не ви хареса играта Jack Keane. Може на места да е прекалено лекомислена, а загадките да са малко глупави или традиционни, но самото чувство от това анимирано приключение успява да замаскира тези странности.

Бред Тод, Gamespot

Положителни впечатления:

  • Очарователна като на анимационен филм история и графика
  • Добри логически загадки.


Отрицателни впечатления:

  • На места твърде много се отклонява от стандартите на традиционните приключенски игри.